Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska vanjska politika je na rubu blamaže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović na konferenciji za novinare u Puli ustvrdio je kako Hrvatska odavno nije imala ovako nezgodnu vanjskopolitičku situaciju koja je, kako je rekao, "na rubu blamaže".

Po njegovim riječima nalazimo se u pat poziciji iz koje zemlju treba čim prije izvesti, no smatra Milanović, "nema ni tima, ni posade, a još manje kapetana da to učini".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

Stoga je pozvao predsjednika Stjepana Mesića da u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i ugledom koji uživa u javnost okupi najvažnije i najodgovornije političke čimbenike u zemlji, vlast i vodeće predstavnike opozicije, da se sastanu i zajedno sjednu kako bi utvrdili način na koji će Hrvatsku izvući iz ove pat pozicije.

Dodao je kako to nije razbijanje Saveza za Europu, već da to
doživljava kao njegovo jačanje.

"Nažalost onaj koji je doveo Hrvatsku u ovu situaciju ne radi svoj posao te izbjegava govoriti o tome i informirati javnost", kazao je predsjednik SDP-a.

Ocijenio je kako su pregovori s Europskom unijom u nezavidnom stanju, kako imamo ozbiljan problem zbog usporavanja u nekim poglavljima, zaustavljanja pregovora i blokade značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova.

"Namjerno izbjegavam teške riječi kako ne bih dao nikomu povoda da me lažno optužuje za razbijanje Saveza za Europu. No, teško je razbijati nešto što ste kao stranka i organizacija stvarali", kazao je Milanović.

Dodao je kako Hrvatska ima ZERP koji ne provodi i ne primjenjuje, a "trenutačno trpi i vanjskopolitičku štetu".

Komentirajući mogućnost ukidanja ZERP-a do kraja mjeseca, Milanović je naglasio kako je žalosno što najodgovorniji ljudi po pitanju ZERP-a šute i skrivaju se od javnosti ne nudeći nikakve odgovore.

"Premijer Sanader vodio je ovu zemlju protekle četiri godine, davao je određena obećanja, njegovi bliski suradnici potpisivali su određene dokumente čiji sadržaj sada bolje razumijemo. Sve okolnosti govore da su stvorene određene obveze na strani Hrvatske što tvrdi i cijela Europska unija", rekao je predsjednik SDP-a.

Istaknuo je kako će Sanadera smatrati ozbiljnim političarem tek kada bude počeo govoriti o tome bez obzira na to što će se mnogi uvjeriti da je bilo i pogrešaka.

"U tome je razlika između njega i pokojnog Ivice Račana. Naime, niti jedan političar nije dat da izbjegne greške i krive procjene u svom djelovanju, no razlika između političara državnika i politikanta jest što ovaj prvi to priznaje i snosi odgovornost, a politikant bježi od javnosti i govori neistine", ustrdio je Zoran Milanović.

On je novinarima potvrdio kako će se ponovno kandidirati za
predsjednika SDP-a.

Govoreći o decentralizaciji države, kazao je kako prave demokracije nema bez decentralizacije i bez odgovornog i učinkovitog upravljanja vlastitim lokalnim resursima. U tome se, dodao je, razlikuju demokratske i uspješne od nedemokratskih i neuspješnih država, a SDP, dodao je, "želi da Hrvatska bude u krugu demokratskih i modernih država".

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić, govoreći o posljednjem valu poskupljenja, kazao je kako u posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj nisu djelovali tržišni zakoni, a posljedica je pad životnog standarda.

Klub zastupnika SDP-a u Hvatskom saboru održat će ovoga vikenda u Umagu savjetovanje, zatvoreno za javnost, koje počinje večeras, a raspravljat će o djelovanju Kluba zastupnika te utvrditi prioritetne zakonske inicijative i Pravila o radu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene