Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o znakovnom jeziku

Opačić: 'Zakon o znakovnom jeziku dati će svima pravo na komunikacijskog posrednika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvjerena je ipak da će se u idućem razdoblju, uz pomoć sredstava iz Europskih fondova, gluhima i gluhoslijepima moći osigurati više tumača znakovnog jezika.

Hrvatska bi uskoro trebala dobiti zakon o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba, pa je o nacrtu prijedloga tog zakona danas održan okrugli stol u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Pročitajte i ovo Milanka Opačić (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) Milanka Opačić Prijavila da joj kuća vrijedi 200 tisuća kuna, pa reagirao Juričan: ''Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe'' Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) ''Paziti koga stavljamo na liste'' Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida

Znate li koliko riječi ima hrvatski jezik?

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je kako se radi o zakonu koji se kod nas donosi prvi put, a cilj mu je zajamčiti pravo gluhim i gluhoslijepim osobama na korištenje hrvatskog znakovnog jezika i drugih sustava komunikacije koji odgovaraju njihovim individualnim potrebama.

'Cilj je da svaka gluha i gluhoslijepa osoba ima pravo na stručnog komunikacijskog posrednika, koji će joj biti na raspolaganju u svim životnim situacijama, tijekom obrazovanja, informiranja te u svakodnevnoj komunikaciji', kazala je Opačić.

Iako je Ministarstvo socijalne politike i mladih u zadnje dvije godine gluhim i gluhoslijepim osobama osiguralo dodatnih 20 tumača znakovnog jezika, pa ih je danas ukupno 52, ministrica je svjesna da to ni izdaleka nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe oko 13.000 osoba sa oštećenjem sluha, kao i potrebe oko 1400 gluhoslijepih osoba.

Uvjerena je ipak da će se u idućem razdoblju, uz pomoć sredstava iz Europskih fondova, gluhima i gluhoslijepima moći osigurati više tumača znakovnog jezika.

FOTO Detektiv postao zvijezda Facebooka: Fotografija podijeljena preko 20.000 puta!

Prema prijedlogu, gluhe, gluhoslijepe i druge osobe s komunikacijskim potreškoćama imat će pravo izabrati sustav kumunikacije koji odgovara njihovim potrebama.

Hrvatski znakovni jezik zakonom bi se trebao definirati kao izvorni jezik zajednice gluhih i gluhoslijepih osoba, samosvojni jezični sustav s vlastitim gramatičkim pravilima, te potpuno neovisan o jeziku čujuće većine. Kao ostale sustave komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba prijedlog zakona predviđa simultanu znakovno-govornu komunikaciju, ručnu abecedu, titlovanje ili daktlilografiju, očitovanje govora s lica i usana, te pisanje po dlanu.

Gluhim i gluhoslijepim osobama jamči se i pravo na stručnog komunikacijskog posrednika - osobu koja ima znanja i vještine u korištenju hrvatskog znakovnog jezika ili nekog drugog sredstava komunikacije za gluhe i gluhoslijepe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene