Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga iz Hrvatske prijavila je mobilne operatere iz BiH jer zbog pojačanih signala, građani mnogo troše na roaming.


Udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga - Telekom prijavila je mobilne telekomunikacijske operatore iz BiH Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH jer su, kako se navodi, svojim postupcima oštetili hrvatske građane.

Vezani članci Spašavanje slovenske državljanke u veljači Tragičan kraj potrage: Slovenka pronađena mrtva u tunelu na planini Teška prometna nesreća na Jadranskoj magistrali - 3 FOTO Užas na Jadranskoj magistrali: Vozila smrskana u sudaru, ozlijeđeno je više osoba

>> Talijani ometaju signal Nove TV u Istri

U današnjem priopćenju ta udruga zahtijeva od mjerodavnih tijela obiju država brzu i odlučnu reakciju navodeći da brojni korisnici mobilnih komunikacijskih mreža na području grada Dubrovnika i općine Župa dubrovačka već godinama imaju velike probleme s razinom signala mreža mobilnih operatora iz BiH jer se njihovi mobilni telefoni neočekivano spajaju na mreže operatora iz BiH što im uzrokuje neopravdane roaming telekomunikacijske troškove.

Dodaje se kako je svima jasno da se radio valovi ne mogu zaustaviti na državnoj granici pa zato susjedne države, a tako i Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom, imaju potpisan niz bilateralnih sporazuma kojima reguliraju djelovanje operatora u pograničnim područjima kako bi se smanjila mogućnost međusobnog ometanja.

Antenama ometaju signal

Ističe se da je navedeni slučaj prilično specifičan jer je telekomunikacijski stup na kojemu se nalaze bazne stanice mobilnih operatora BH Telekom d.d., HT Mostar d.d. i Telekom Srpske a.d. postavljen neposredno uz državnu granicu Hrvatske i BiH. Osim toga, tvrdi se u priopćenju, dva od tri spomenuta BiH mobilna operatora postavili su dio antena su tako da pokrivaju samo područja Republike Hrvatske i to pojedinih dubrovačkih naselja.

'Premda već i položaj toga telekomunikacijskog stupa neposredno uz državnu granicu, i to u 'klinu' kojim teritorij BiH ulazi u RH, naznačava kako bi se moglo raditi o namjeri da se signalom BiH mobilnih operatora pokriva područje Republike Hrvatske, smjer u kojem su okrenute antene u potpunosti otklanja bilo kakvu dvojbu da se radilo upravo o namjeri mobilnih operatora BiH da pokrivaju isključivo područja Republike Hrvatske', stoji u priopćenju udruge Telekom. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju