Hitna bez dovoljno liječnika (Foto: Dnevnik.hr)
Hitna bez dovoljno liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je priopćenje vezano za zbivanja koja opterećuju zdravstveni sustav Republike Hrvatske.


Nakon tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića iz Zaprešića pokrenula se prava lavina reakcija u javnosti. Nakon što je Zavod za sudsku medicinu predstavio rezultate obdukcijskog nalaza mnogi i dalje traže smjenu ministra Kujundžića, a reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika čije priopćenje donosimo u cijelosti.

Vezani članci Marko Pavić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Ministar Pavić se oglasio nakon zahtjeva Ustavnog suda: "Vlada je dužna informirati građane" Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 3 Udruga za prava pacijenata o slučaju u Obrovcu: "Hitna mjera već je trebala biti donesena"

"Poštovani Predsjedniče Vlade RH, poštovani članovi Vlade RH,

Obraćamo Vam se povodom nedavnog tragičnog događaja, smrti mladića u Zaprešiću, koji nas je duboko potresao. Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) već nekoliko godina upozorava na katastrofalne posljedice nebrige za zdravstveni sustav RH, a posebno na nedostatak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Svakom prilikom smo naglašavali kako će zbog lošeg planiranja u zdravstvu i izostanka ulaganja u ljude sve veći broj liječnika napuštati RH i da uistinu neće imati tko liječiti građane ove zemlje. Sad se taj bumerang ignoriranja počeo vraćati.

Trenutno stanje je posljedica desetljetnog sustavnog ignoriranja struke, glasa onih koji nose zdravstveni sustav, gdje u igri mrkve i batine, batina očito nije donijela rezultate. Zdravstveni sustav RH i zdravstvena zaštita građana RH niti jednoj dosadašnjoj Vladi nije bio prioritet. Nudili smo i nudimo rješenja koja su javno dostupna i odmah primjenjiva, a Vas pozivamo da budete Vlada koja prepoznaje i razumije problem zdravstvenog sustava RH i građanima omogućite kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Obraćamo se Vladi RH, a ne Ministarstvu zdravstva, jer je problem nedostatka liječnika i narušenog funkcioniranja zdravstvene zaštite u RH problem koji se tiče svih resora Vlade i svih građana RH.

Svjedoci smo kako se u Hrvatskoj uvijek nađu sredstva kad je riječ o nečemu što je od vitalnog značaja. Apeliramo da ova Vlada konačno prepozna zdravstveni sustav RH i njegove nositelje kao vitalni interes građana RH.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje neprimjerene, neargumentirane i uvredljive izjave ministra zdravstva upućene prema bilo kojem liječniku u hrvatskom zdravstvenom sustavu i ističemo kako svaki liječnik u hrvatskom zdravstvenom sustavu predstavlja njegov značaj i vrijednost u trenucima kada u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje između 2000 i 4000 liječnika specijalista", navedeno je u priopćenju koje potpisuje predsjednica Ada Barić Grgurević te Izvršni odbor HUBOL-a.