Stručnjaci tvrde još uvijek smo jeftiniji od poznatih vinskih zemalja poput Italije i Francuske, a po kvaliteti ne zaostajemo.


Diljem Hrvatske, u punom je jeku, berba grožđa! Pa je tako puno berača i na Krku, na nadaleko poznatom Vrbničkom polju na kojem se uzgaja žlahtina. Cijena vina kreće se od 30 kuna po litri do 100-tinjak kuna po butelji kvalitetnijih žlahtina. Stručnjaci tvrde još uvijek smo jeftiniji od poznatih vinskih zemalja poput Italije i Francuske, a po kvaliteti ne zaostajemo.

Vezani članci Slika nije dostupna Potražnja iz inozemstva sve je veća: Proizvodnja koja strelovito raste Slika nije dostupna Crno grožđe poboljšava razgradnju masti

Vrbničko polje na Krku puno je berača. Berba grožđa u punom je jeku. Grožđe je zrelo i slatko pa bi i vino moralo biti kvalitetno.

Crno grožđe poboljšava razgradnju masti

'Ove godine ne znam tko nije zadovoljan jer ova godina je doista bila ekološki jako dobra', rekao je vinar Ivica Dobrinčić.

Cijena žlahtine, vina koje su pili pape Ivan Pavao drugi i Benedikt XVI., bivši američki predsjednik Bush i drugi uglednici u rinfuzi se kreće oko 25 kuna dok butelje stoje od 30 do 100 kuna. Stručnjaci tvrde jeftinije od europske konkurencije.

'Ako gledamo špic, vrh, onda smo mi tu i jeftiniji u recimo usporedbi s Francuskom, Italijom', napominje enologinja Ivanka Rosati.

U restoranima na Kvarneru žlahtine u butelji stoje u prosjeku 120 kuna. Nabavna je cijena 40 kuna na koju se dodaje cijena usluge, najma prostora, rada konobara i zarada. Ugostitelji napominju kako je cijena u skladu s ostvarivanjem dobiti.

Strani turisti često za uspomenu s ljetovanja u Hrvatskoj ponesu koju bocu vina. S obzirom na kvalitetu ovogodišnjeg uroda i sljedeće bi godine strani turisti mogli s odmora nositi sa sobom hrvatska vina kao uspomenu na ugodno ljetovanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook