Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović je u zdravici pred brojnim državnicima rekao kako podignutu čašu vidi polupunu, a ne polupraznu.


Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović pred okupljenim je predsjednicima, premijerima i drugim visokim dužnosnicima brojnih europskih i drugih zemalja održao zdravicu. Njegov govor prenosimo u cijelosti.

'Sretan sam što vas večeras mogu pozdraviti i nazdraviti vam u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, dvadeset i osme članice Europske unije. Zahvaljujem vam što ste došli da s hrvatskim građanima podijelite važnost trenutka u kojem se ostvaruju, ili počinju ostvarivati, naši najviši politički i društveni ideali. Prisutnost svih vas ove večeri u Zagrebu ispunjava nas osobitim ponosom, a mene i inspirira da s još većim uvjerenjem ovu čašu, koju večeras podižem, vidim polupunom, a ne polupraznom.

>> UŽIVO: POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU!

Dižem, dakle, ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Europi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca. To je naša najpostojanija veza sa svijetom naprednih ideja. To je oduvijek bio naš najpouzdaniji kanal za dotok utjecaja koji su pozitivno mijenjali ovu zemlju.

Dižem ovu čašu i u znak poziva na zajednički otpor sijanju straha od drugih i drugačijih. Na to se, u suštini, svodi naše razumijevanje Europe: čisto srce, a ne strah, suradnja, a ne sumnjičavost, prihvaćanje, a ne apriorno osuđivanje, upoznavanje, a ne ustrajavanje na predrasudama.

Na kraju, dižem čašu i nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, unatoč brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svijest o nezamjenjivosti temeljnih vrijednosti, poput solidarnosti i obrazovanja. Ta svijest jedino je jamstvo ispravnosti puta prema sretnijem društvu i sadržajnijem životu.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixsell,Davor Javorović) Predsjednica odgovorila na kritike: "Ne znam zašto Milanović nije reagirao kad su mu MiG-ovi padali s neba kao kruške" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Predsjednica oštro po Škori i Milanoviću: "Dajte potpis optimizmu, a ne da podržavamo eksperimente"

Hvala vam, živjeli i živjela Hrvatska!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook