Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanovićeva zdravica:

'Čaša je polupuna, nazdravljam u ime zajedničke budućnosti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović je u zdravici pred brojnim državnicima rekao kako podignutu čašu vidi polupunu, a ne polupraznu.

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović pred okupljenim je predsjednicima, premijerima i drugim visokim dužnosnicima brojnih europskih i drugih zemalja održao zdravicu. Njegov govor prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Sretan sam što vas večeras mogu pozdraviti i nazdraviti vam u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, dvadeset i osme članice Europske unije. Zahvaljujem vam što ste došli da s hrvatskim građanima podijelite važnost trenutka u kojem se ostvaruju, ili počinju ostvarivati, naši najviši politički i društveni ideali. Prisutnost svih vas ove večeri u Zagrebu ispunjava nas osobitim ponosom, a mene i inspirira da s još većim uvjerenjem ovu čašu, koju večeras podižem, vidim polupunom, a ne polupraznom.

>> UŽIVO: POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU!

Dižem, dakle, ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Europi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca. To je naša najpostojanija veza sa svijetom naprednih ideja. To je oduvijek bio naš najpouzdaniji kanal za dotok utjecaja koji su pozitivno mijenjali ovu zemlju.

Dižem ovu čašu i u znak poziva na zajednički otpor sijanju straha od drugih i drugačijih. Na to se, u suštini, svodi naše razumijevanje Europe: čisto srce, a ne strah, suradnja, a ne sumnjičavost, prihvaćanje, a ne apriorno osuđivanje, upoznavanje, a ne ustrajavanje na predrasudama.

Na kraju, dižem čašu i nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, unatoč brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svijest o nezamjenjivosti temeljnih vrijednosti, poput solidarnosti i obrazovanja. Ta svijest jedino je jamstvo ispravnosti puta prema sretnijem društvu i sadržajnijem životu.

Hvala vam, živjeli i živjela Hrvatska!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene