Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska stvarnost: Ljekarnama ovrhe, pacijenti bez lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog produženja rokova plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i povećanja dugova, ljekarnama prijete ovrhe, a pacijentima nestašica lijekova, upozorila je Hrvatska ljekarnička komora.

Dospjeli dugovi porasli su na više od 1,2 milijarde kuna, ukupan dug HZZO-a ljekarnama iznosi više od 2,2 milijarde kuna a u posljednja tri mjeseca povećan je za novih 200 milijuna kuna, dok je rok plaćanja prešao 270 dana.

Pročitajte i ovo Kreću ovrhe, čak i ako su za tri kune - 2 Krenulo oko 60.000 ovrha Ovrha zbog nepune četiri kune? "Cijeli sistem je posložen tako da se upravo na malim iznosima akumulira ogromna dobit'' Slika nije dostupna Nema uvoza Nestašica medicinskog alkohola: Ljekarnička komora objavila preporuke o ograničenom izdavanju

Nelikvidnost u ljekarništvu nije nikada bila veća, mnogim ljekarnama prijete ovrhe ili preuzimanje od dobavljača, koji najavljuju i mogućnost prodaje duga bankama što bi dodatno otežalo financijski položaj ljekarni, tvrdi Komora.

Početkom godine ministar zdravstva Neven Ljubičić najavio je
smanjivanje roka plaćanja ljekarnama do kraja svibnja na 180 dana, te zajedno Vladom obećao sanaciju dugova u iznosu od 600 do 800 milijuna kuna.

U isto vrijeme, odgovorni iz HZZO-a su uvjeravali ljekarnike da će rok plaćanja dospjelih obveza do kraja ožujka biti smanjen na 220 dana.

Suprotno najavama, ističe Komora, dug za lijekove još nije saniran, a potrošnja lijekova i dugovi i dalje rastu.

Po službenim podacima, potrošnja za lijekove na recept u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 755,9 milijuna kuna ili 7,81 posto više nego u prva tri mjeseca lani, a u istom razdoblju povećan je broj propisanih recepata za 1,116 milijuna ili 12,73 posto.

Prema izvješćima HZZO-a, mjesečna potrošnja za lijekove iznosi više od 250 milijuna kuna, a dinamika plaćanja je 190 do 200 milijuna kuna.

Na taj način dugovi će se do rujna povećati na približno 1,5
milijardi kuna, a rok plaćanja prijeći će 300 dana, što je kritična točka nakon koje se očekuju nestašice lijekova.

Komora stoga traži sanaciju duga ljekarnama, mjesečno plaćanje računa u skladu s prosječnom potrošnjom lijekova, ukidanje zabrane generičke supstitucije lijekova u ljekarnama i realno planiranje sredstava u proračunu za lijekove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene