Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast BDP-a

'Hrvatska se ubrzano oporavlja, očekujemo još bolje rezultate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar rada Mirando Mrsić i ministar financija Boris Lalovac, prokomentriali su predikcije Europske komisije o rastu BDP-a.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da ove procjene potvrđuju da Hrvatska raste. 'Raste industrija više nego ikad, jako je dobra turistička sezona, pozitivna je platna bilanca. Hrvatska se ubrzano oporavlja, možemo očekivati još bolje rezultate', rekao je Grčić.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Slika nije dostupna 3 GODINE ZA SMANJIVANJE MINUSA SLIJEDI JOŠ JEDAN REBALANS: Tko će imati manje novca?

Komisija povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 0,3 na 1,1 posto

'Europska komisija je potvrdila da pada broj nezaposlenih i raste broj zaposlenih, za 14.000 više nego prošle godine. Iako neki govore da ne treba objavljivat statistiku - raste broj ugovora na neodređeno vrijeme. Oni koji ne žele da se dobre vijesti čuju, ona brojka od 200.000 iseljenih Hrvata ne drži vodu i te brojke nisu točne. Brojke pokazuju pozitivan trend i Hrvatska raste', rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

'Smatramo da će deficit biti puno niži kada ova Vlada nastavi', kazao je ministar financija Boris Lalovac. Dodaje da iako raste, javni dug značajno je usporen. Europska komisija je naglasila konverziju švicarca, tj. da će imati pozitivan učinak na potrošnju, jer su ljudi morali plaćati veliku ratu. 'Ove rate će značit par tisuća kuna više u budžetu', rekao je Lalovac.

Alarmantan javni dug?

'Najveći dio završili smo restrukturiranjima javnih poduzeća i dinamika rasta javnog duga bit će zaustavljena i nema rizika da nešto može udariti na javni dug! I javni dug može početi padati', rekao je Lalovac.

'Rast gospodarstva ide u prilog rješavanja fiskalnih problema! Kad raste BDP i fiskalna strana lakše je rješavati javni dug. Nastavljamo s rastom plaća, uklanjamo najveću stopu oporezivanja. Rezovi nisu opcija jer ona za sobom vuče efekte unazad', kaže Grčić.

Na konstataciju da projekcija od 1,1% nije dovoljna za financiranje javnog duga, Grčić kaže da bi procjene rasta u idućoj godini mogle bi biti i veće te bi se tada problemi mogli početi bolje rješavati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene