Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska osigurana od financijske krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je poduzela sve što treba da bi se mogla suočiti s financijskom krizom i ne bi trebala strahovati od neke dublje krize, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

'Hrvatska je država svojom fiskalnom i monetarnom politikom učinila sve da u kriznim situacijama kao što je ova ili, ne daj Bože, neka druga može reagirati i mogu reći da smo sigurni. Što se Hrvatske tiče, mogu reći da smo sve poduzeli, posebno odlukom Vlade i današnjom jednoglasnom potporom u Hrvatskom saboru da se podigne jamstvo za štedne pologe građana na 400 tisuća', rekao je Sanader, dodavši da 's optimizmom gleda naprijed'.

Pročitajte i ovo Ljubav koja nadilazi vrijeme Pokrovitelj Generali Ljubav koja nadilazi vrijeme: Kako uz pomoć financijskog plana zaštititi najmilije i usaditi dobre navike Slika nije dostupna MUP potvrdio za Novu TV Ispitani bivši pripadnici Sanaderova osiguranja

Sanader je u Bruxellesu sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, koji se redovito održava uoči svakog summita EU-a. Na tom sastanku sudjelovalo je desetak premijera država članica, oporbeni čelnici, predsjednici Europske komisije i Parlamenta.

Sanader je rekao da u ovom trenutku ne zna koliko bi državu moglo stajati ako bi dana jamstva došla na naplatu. 

>> Depoziti na 400.000 kuna

'Ne možemo to točno reći u ovom trenutku. Ministarstvo financija to sada izračunava, ali to je jamstvo i siguran sam da se u ovom trenutku ne će aktivirati jamstva. Što će biti, vidjet ćemo, ali mislim da možemo opušteno gledati, tj. ne treba strahovati od neke veće krize, koja bi dovela do toga da se jamstva realiziraju', rekao je Sanader. 

Istaknuo je da je hrvatskoj Vladi bitno što je podizanjem jamstava na 400 tisuća kuna 'pokriven najveći broj hrvatskih štediša, gotovo 90 posto'.

Sanader je rekao da su svi čelnici EPP-a poduprli plan za spašavanje financijskog sektora, koji je u nedjelju dogovoren u Parizu na summitu 15 zemalja članica eurozone.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije počinju u srijedu popodne dvodnevni summit na kojem će razgovarati o zajedničkom odgovoru na novčarsku krizu u skladu s dogovorom 15 članica eurozone, koji predviđa plan spašavanja od ukupno oko 2000 milijarda eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene