Juan Guaidó (Foto: AFP)
Juan Guaidó (Foto: AFP) Foto: Afp

Hrvatska je među državama koje priznaju Juana Guaidóa za predsjednika Venezuele.


Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da je Hrvatska među zemljama Europske unije koje priznaju Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele.

Vezani članci Kaos u Venezueli (Foto: AFP) - 2 Policija blokirala pristup zastupnicima u parlament Venezuele Kaos u Venezueli (Foto: AFP) - 2 Pet poginulih i 233 uhićenih u sukobima prošloga tjedna u Venezueli, Maduro obećao da će kazniti izdajice

Snažno osuđuju ''kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja''.

Ministarstvo u priopćenju navodi da žele mirno i demokratsko rješenje ''u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele''.

''Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli'', stoji u priopćenju.

Zajedničku izjavu u kojoj priznaju Guaidoa za predsjednika osim Hrvatske potpisali su još i Španjolska, Portugal, Njemačka, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Latvija, Litva, Estonija, Poljska te Švedska.