Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječna starost 13 godina

Gori od nas su samo Ukrajinci: ''Sigurnosni aspekt niži je od današnjih standarda''

Raste uvoz dizelskih automobila iz Njemačke (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Raste uvoz dizelskih automobila iz Njemačke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Raste uvoz dizelskih automobila iz Njemačke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Golem je rast uvoza automobila iz Njemačke i po tome je Hrvatska na samom negativnom vrhu europske ljestvice. Gori od nas su samo Ukrajinci.

Uvoz rabljenih dizela i dalje raste, a posebno s njemačkog tržišta. ''Hrvatska tu zauzima vrlo visoko drugo mjesto, sa rastom od 90 posto. Dakle, 90 posto dizelskih autombila je više izvezeno iz Njemačke u Hrvatsku'', objašnjava Kristijan Tićak iz AMS-a.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Ilustracija Potraga za kradljivcem Ukrali Mercedes, vozili se njime dva tjedna, a onda ga se odlučili riješiti: Nije sve išlo po planu

U brojkama na godišnoj razini, to je oko 60.000 takvih automobila. ''U poplavi unosa tih rabljenih automobila, većinom su to auti starijeg dauma proizvodnje, pa samim time je i sigurnosni aspekt niži nego kod današnjih standarda'', dodaje Tićak.

''Prosječna starost automobila s dizelskim motorom je 13.6 godina, a s benzinskm motorom je 11.6 godina. Dakle, dvije godine je razlika u prosječnoj starosti'', objasnio je Goran Pejvić iz Centra za vozila Hrvatske.

Za tako stare automobile nisu ni vozači. No, računica je, kažu, jednostavna. Za novije se nema novca, a neki ističu i utjecaj dizelskih automobila na okoliš.

Za one nešto osvještenije tu su alternativni pogoni. Unatrag dvije godine, na hrvatskim prometnicama je 255 električnih vozila više. ''Interes postoji. Tehnologija je u ovom trenutku došla do razine upotrebljivosti na svakodnevnoj razini. Naravno, nije usporediva s klasičnim pogonom, međutim po cijeni je također neusporediva, jer se 100 km vozite za 7 ili 8 kuna“, objašnjava Dubravko Ponoš iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

I dok s jedne stane uvozimo stara vozila, s druge smo u samom vrhu proizvodnje sportskih električnih automobila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene