Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Hrvatska se opredijelila za humani pristup. Ne gradimo nikakve ograde, ne postavljamo žicu na granici. Naišli smo na niz problema s tim u vezi, ponekad i na nerazumijevanje, ali ustrajni smo u svojoj odluci", rekla je Krajčak.


Ovogodišnja izbjeglička kriza, koja je pogodila ovu regiju i cijelu Europsku uniju, upozorila je na mnoga otvorena pitanja i neriješene situacije na međunarodnom planu i u međudržavnim odnosima, ali je Hrvatska, unatoč tome, pokazala humani pristup i postavila visoke standarde u postupanju s migrantima i izbjeglicama, što je prepoznala domaća i međunarodna javnost, istaknuto je u ponedjeljak u Osijeku na godišnjoj Konferenciji o međunarodnoj zaštiti.

Vezani članci Slika nije dostupna Britanski The Sun istražuje tekst o nekontoliranom prolasku kroz izbjegličku rutu Slika nije dostupna Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu

Tu dvodnevnu konferenciju organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), Ured UNHCR-a u Republici Hrvatskoj te Hrvatski crveni križ. Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak izvijestila je kako je od početka izbjegličke krize 16. rujna kroz tranzitne centre Opatovac i Slavonski Brod prošlo više od 501.000 izbjeglica.

"Hrvatska se opredijelila za humani pristup. Ne gradimo nikakve ograde, ne postavljamo žicu na granici. Naišli smo na niz problema s tim u vezi, ponekad i na nerazumijevanje, ali ustrajni smo u svojoj odluci", rekla je Krajčak i dodala da je "masovni priljev izbjeglica učvrstio suradnju MUP-a, međunarodnih i nevladinih organizacija".

Istaknula je da je u Hrvatskoj azil zatražilo samo 20-ak osoba jer, dodala je, migranti vrlo malo znaju o Hrvatskoj, a većina ciljano ide u druge zemlje u kojima već živi netko od članova njihovih obitelji. To ne znači da se netko od njih neće htjeti vratiti, ocijenila je Krajčak.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Robert Markt rekao je kako je u svijetu trenutačno više od 40 sukoba, zbog kojih je oko 60 milijuna ljudi odlučilo promijeniti svoja prebivališta. Istaknuo je kako se Hrvatska od početka izbjegličke krize pozicionirala na karti humanih zemalja, što nije prepoznato samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, posebice na prošlotjednoj međunarodnoj konferenciji Crvenoga križa u Ženevi.

Ocijenio je da se usklađenim djelovanjem svih institucija, udruga i volontera izbjeglicama od početka slala jasna poruka da je prostor na koji ulaze prostor humanosti. No, kako je rekao, posao nije završen jer migranti i dalje dolaze.

Predstavnik Ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike rekao je kako je Hrvatska s visokim ocjenama položila test solidarnosti u izbjegličkoj krizi kojoj Europa svjedoči od 2013. godine, kada su izbjeglice počele dolaziti preko Mediterana, a koja se nastavila intenziviranjem sukoba u Siriji i Iraku te sukobima i nestabilnostima u Afganistanu, Eritreji i drugim područjima.

Ocijenio je kako je Hrvatska postavila visoke standarde postupanja s izbjeglicama i migrantima, da je pred nama još mnogo izazova, a UNCHR će nastaviti aktivnosti koje će tražiteljima azila pomoći u integraciji u hrvatsko društvo.

U raspravi će, među ostalima, sudjelovati predstavnici nekoliko ministarstava, UNHCR-a, UNICEF-a i centara za socijalnu skrb te predstavnici nevladinih i volonterskih udruga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook