Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nude usluge iz nadležnosti HZMO-a

Hrvatska pošta našla način kako zadržati urede u ruralnim sredinama

Pošta širi svoje usluge (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pošta širi svoje usluge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pošta širi svoje usluge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pošta širi svoje usluge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pošta širi svoje usluge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatska je pošta, čini se, našla način kako zadržati svoje urede u ruralnim i raseljenim sredinama. Usluge iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, odnedavno možete dobiti i u pošti.

Tako primjerice, zahtjev za dječji doplatak ili odlazak u mirovinu možete predati u svom najbližem poštanskom uredu. Usluga je besplatna.

Pročitajte i ovo Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..." Ilustracija Dječji doplatak Počela isplata jednokratne novčane pomoći: Dobit će je ukupno 3037 korisnika

U mjesnu poštu Antunovčanka Suzana Musić ne ide poslati pismo ili platiti račun, već podnijeti zahtjev za dječji doplatak. Novom je poštanskom uslugom ova majka dvoje djece oduševljena.

"Ovo je vrlo dobro za nas koji ovdje stanujemo, koji imamo djecu, a ne moramo putovati za grad i nositi zahtjev", kaže Suzana Musić iz Antunovca.

Odlazak u Osijek nije jeftin

Odlazak u osječki Zavod za mirovinsko osiguranje nije jeftin.

"Autobusna karta od Antunovca do Osijeka, povratna, dnevna, stoji 35 kuna što je za nas koji eventualno možda i ne radimo, puno", kaže Suzana.

Uz zahtjev za dječji doplatak u poštanskim se uredima može podnijeti i zahtjev za odlazak u mirovinu, zahtjev za profesionalnu rehabilitaciju, te zahtjev za naknadu za tjelesno oštećenje.

"Samo popune zahtjev i mi dostavljamo u mirovinski“, kaže Josipa Burić, službenica Hrvatske pošte.

Predavanje zahtjeva za građane je besplatno.

"Ti zahtjevi će se primati bez naknade, tako da na taj način pokušavamo napraviti prvi korak decentralizacije određenih službi i funkcija koje postoje u Hrvatskoj", kaže Mate Mišetić, član Uprave Hrvatske pošte.

HZMO ne gasi šaltere

Usluga je besplatna za građane, ali i za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Oni svoje šaltere neće gasiti.

"Mi i dalje ostavljamo svoju široku mrežu dostupnosti kroz područne urede, službe i ispostave. I ovo je samo dodatni benefit za korisnike na našim manje dostupnim područjima", kaže Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a.

S 1014 ureda diljem Hrvatske pošta se može pohvaliti da je u nekim sredinama jedina državna institucija.

"Ova uprava nema namjeru zatvarati ni jedan poštanski ured. Upravo želimo tim uredima dodati određene usluge koje do sad nisu imali i na taj način zadržati sve urede tamo gdje jesu", kaže Mišetić.

Ostanak pošte u selu jedan je od preduvjeta i za ostanak stanovnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene