Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz Cipar i Maltu

Hrvatska po kvaliteti mora među prve tri zemlje u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da možemo biti ponosni na rezultat ispitivanja kakvoće mora na plažama jer je Hrvatska među prve tri zemlje u EU, uz Cipar i Maltu, što, kako je rekao, daje doprinos još snažnijem razvoju hrvatskog turizma.

"More je naš važan resurs. Ponosni smo na to što je 97 posto izvrsno, a 99 posto izvrsno i dobro", kazao je Zmajlović komentirajući rezultate ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana u 2014.

Pročitajte i ovo Kitovi Rijedak prizor VIDEO Prizori kod Visa, koji ostavljaju bez daha: Desetak kitova u najljepšem mogućem izdanju Slika nije dostupna KVALITETA MORA VIDEO Znate li u kakvom se moru kupate?

Dodao je da mjesta koja nisu dobila zadovoljavajuće ocjene rezultate trebaju shvatiti kao poticaj da "poduzmu korake i mjere da se spriječi daljnje onečišćenje, odnosno da sljedeće godine budu izvrsni ili dobri", poručio je Zmajlović na konferenciji za novinare. Predstavljeni rezultati pokazuju da je kakvoća mora prošle sezone, kao i u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, bila izvrsna ili dobra na gotovo 99 posto točaka mjerenja.

VIDEO Psina golema viđena u Istri

Zmajlović je istaknuo kako ti rezultati sigurno nisu slučajni jer je niz aktivnosti zaslužno da bi kvaliteta mora bila takva. Primjerice izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sve aktivnosti vezane uz "Morsku strategiju", odnosno definiranje dobrog stanja mora i morskog okoliša i implementiranje mjera koje će do 2020. zadržati "dobro stanje mora".

Dodao je da je osam posto površine mora pod nacionalnim parkovima i parkovima prirode, dok je 16 posto obuhvaćeno ekološkom mrežom "Nature 2000".

"Te brojke nam zapravo govore koliko je naše more očuvano i koliko je to za Hrvatsku važan resurs, jer Hrvatska je to prepoznala i definiranjem nacionalnih parkova i parkova prirode i toliko velikom površinom ekološke mreže", istaknuo je Zmajlović.

"Na naše čisto more smo ponosni i zadaća nam je da svim mjerama i aktivnostima koje provodimo takvo ostane u dalekoj budućnosti", poručio je.

Na pitanje novinara koje su tri lokacije gdje kakvoća more nije zadovoljila standarde pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac kazala je da se radi plaži u blizini Cavtata, Kaštelanskom zaljevu (kod kampa) i plaži na Čiovu kod Trogira (kod duhanske stanice). Napomenula je da sve te lokacije imaju svoje specifičnosti, osim Kaštelanskog zaljeva i pojednih točaka kod kojih bilježe i trajno onečišćenje. Primjerice, plaža u blizini Cavtata ne zadovoljava standarde samo zato što je u blizini privezišta za brodice, a ta onečišćenja mogu ponekad biti i kratkotrajna, ali ispitivanja ih registriraju.

Otrovna riba u Jadranu - Njezin otrov je 1250 puta jači od cijanida!

Zmajlović je dodao da su neke plaže koje su u ranijim ispitivanjima bile nezadovoljavajuće, sada bolje ocijenjene jer su jedinice lokalne samouprave i županije pokrenule "niz aktivnosti". Jedna od njih je i plaža u Medulinu gdje je, kako bi se problem riješio, izgrađen uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

"Svrha tih ispitivanje je da potaknemo i one koji upravljaju tim plažama i one koji doprinose onečišćenjima da te probleme rješavaju, zajedno s mjerama koje propisuje Ministarstvo zaštite okoliša", poručio je Zmajlović.

Upitan kako se u "Morsku strategiju" za očuvanje mora uklapa ispitivanje eksploatacije nafte u Jadranu, Zmajlović je odgovorio da svaka aktivnost koja je vezana uz more i morski okoliš mora proći sve najstrože kriterije kontrole i provedbe te implementacije određenih mjera vezanih uz zaštitu okoliša.

"Nama kao ministarstvu bez obzira radilo se o bilo kojoj investiciji, svaka takva investicija koja bi ozbiljnije mogla narušiti ili ugroziti taj naš prirodni resurs mora proći složeni postupak procjene utjecaja na okoliš gdje se onda pronalaze i propisuju mjere zaštite okoliša kako bi taj rizik bio na prihvatljivoj razini ili ukoliko ni jedna mjera nije moguća, onda do takvih zahvata neće ni doći", rekao je Zmajlović i dodao da u ovoj prvoj fazi govorimo tek o istraživanju.

Ispitivanja kakvoće mora u Hrvatskoj se neprekidno provode od 1989. U 2014. provodilo se od 15. svibnja do 30. rujna, a prema podacima u 2014. more je u Hrvatskoj visoke kvalitete. Uzorci mora uzeti su sa 917 točaka ispitivanja u sedam priobalnih županija. Ocjenom izvrsno ocijenjeno je čak 875, odnosno 95,42 posto točaka ispitivanja. Njih 32 ili 3,49 posto ocijenjeno je dobrim za kupanje, a 7 ili 0,76 posto dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Na samo tri točke ispitivanja, ili 0,33 posto, more je ocijenjeno nezadovoljavajuće za kupanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene