Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

presporo sudstvo

Hrvatska pala za tri mjesta na ljestvici percepcije korupcije: "Svaka država ima mafiju, a naša mafija ima državu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni je dan borbe protiv korupcije. Hrvatska se u odnosu na druge države nalazi na lošijoj polovini svjetske ljestvice.

Između 180 zemalja svijeta, prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska je 60., pala je za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Najtransparentnije države su Danska, Novi Zeland, a najkorumpiranije Sirija i Somalija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić smatra da više od kažnjavanja korupcije treba raditi na prevenciji da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kupiti.

Protiv velikih aktera poput Ive Sanadera, Milana Bandića i Zdravka Mamića pokrenuti su procesi, ali se godinama vuku po sudovima. S presudama završe tek rijetki. Građani primjećuju korupciju u svim segmentima društva, ponajviše u politici.

Zbog presporog sudstva i dojma da veliki akteri prolaze nekažnjeno, sve ih je manje koji bi korupciju i prijavili. "Svaka država ima mafiju, a naša mafija ima državu", kaže Gordana Grujić.

U pripremi je nova strategija koja bi trebala vratiti povjerenje građana u institucije.

"Upravo je to najveći grijeh korupcije, jer gubitkom povjerenja, građani će još manje prijavljivati korupciju. Svega 4 % građana želi prijaviti korupciju. I građani neće izlaziti na izbore", kaže Željko Jovanović.

Prijave kaže glavni državni odvjetnik, ne ostaju u ladici već "završe s presudom u velikom postotku".

U prošloj godini DORH je imao 1010 prijavljenih osoba, a odbacio 929 prijava. 139 osoba je optuženo nakon istrage. Na sudovima je za korupciju procesuirano 129 osoba, osuđeno 110, od čega 45 na kaznu zatvora.

Građani s korupcijom najviše vežu političare. Ali ih to ne sprječava da istim tim političarima nakon što ih se osudi ponovno daju vlast u ruke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene