Međunarodni dan borbe protiv korupcije (Foto: Dnevnik.hr)
Međunarodni dan borbe protiv korupcije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije. Hrvatska se u odnosu na druge države nalazi na lošijoj polovini svjetske ljestvice.


Između 180 zemalja svijeta, prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska je 60., pala je za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Najtransparentnije države su Danska, Novi Zeland, a najkorumpiranije Sirija i Somalija.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima Dijana Zadravec Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom''

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić smatra da više od kažnjavanja korupcije treba raditi na prevenciji da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kupiti.

Protiv velikih aktera poput Ive Sanadera, Milana Bandića i Zdravka Mamića pokrenuti su procesi, ali se godinama vuku po sudovima. S presudama završe tek rijetki. Građani primjećuju korupciju u svim segmentima društva, ponajviše u politici.

Zbog presporog sudstva i dojma da veliki akteri prolaze nekažnjeno, sve ih je manje koji bi korupciju i prijavili. "Svaka država ima mafiju, a naša mafija ima državu", kaže Gordana Grujić.

U pripremi je nova strategija koja bi trebala vratiti povjerenje građana u institucije.

"Upravo je to najveći grijeh korupcije, jer gubitkom povjerenja, građani će još manje prijavljivati korupciju. Svega 4 % građana želi prijaviti korupciju. I građani neće izlaziti na izbore", kaže Željko Jovanović.

Prijave kaže glavni državni odvjetnik, ne ostaju u ladici već "završe s presudom u velikom postotku".

U prošloj godini DORH je imao 1010 prijavljenih osoba, a odbacio 929 prijava. 139 osoba je optuženo nakon istrage. Na sudovima je za korupciju procesuirano 129 osoba, osuđeno 110, od čega 45 na kaznu zatvora.

Građani s korupcijom najviše vežu političare. Ali ih to ne sprječava da istim tim političarima nakon što ih se osudi ponovno daju vlast u ruke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr