Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će sutra u Luxembourgu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini otvoriti pregovore u dva poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika.


Veleposlanici zemalja članica EU-a, koji čine stalni odbor, prihvatili su na izvanrednom sastanku u Luxembourgu zajednička pregovaračka stajališta za ta dva poglavlja, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Vezani članci Ava Karabatić (Foto: Instagram) Ava Karabatić predstavila izborni plan: Ovo će učiniti ako postane nova hrvatska predsjednica Ava Karabatić (Foto: Instagram) Ava Karabatić u toplesu najavila da će se kandidirati za predsjednicu

Na pristupnoj konferenciji hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Socijalna politika i zapošljavanje prvo je poglavlje koje Hrvatska otvara, a u kojem je bilo postavljeno mjerilo za otvaranje. Hrvatska je do sada otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni.

Iz francuskih diplomatskih izvora potvrđena je mogućnost da se već u srpnju održi nova Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj bi se moglo otvoriti još nekoliko poglavlja.

Sljedeće poglavlje koje je najbliže otvaranju jest Pravda, sloboda i sigurnost, za koje je Europska komisija predala nacrt zajedničkog stajališta, istodobno kada i za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Socijalna politika i zapošljavanje.

Vrlo blizu otvaranja su još tri poglavlja za koja Europska komisija trenutačno izrađuje nacrte zajedničkog stajališta EU-a - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.