Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećate li se?

Hrvatska obilježava 21. godinu od međunarodnog priznanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji dan Hrvatska obilježava kao službeni datum svojeg međunarodnog priznanja. Prije točno 21 godinu Europa je poručila svijetu - Hrvatska je suverena država.

Dana 15. siječnja 1992. godine, Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, međunarodno je priznalo 12 zemalja Europske unije. Članicama Unije istoga dana u priznanju Hrvatske pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

>> Milanović: Naš je cilj jaka država, koja ne smije biti privjesak EU!

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, 19. prosinca 1991. godine. Isti dan Hrvatsku je priznala i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu tek 15. siječnja 1992., danom priznanja i ostalih članica Unije. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske unije objavila je Sveta stolica je Hrvatsku priznala 13., a San marino 14. siječnja.

Hrvatsku su prije svih navedenih priznanja, priznale i države koje još i same nisu bile međunarodno priznate. One su Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, a Hrvatsku su priznale u jesen 1991. godine. Do kraja siječnja 1992. godine, međunarodnom priznanju Hrvatske pridružile su se Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Od azijskih zemalja, Hrvatsku je prvi priznao Iran, dok je među afričkim zemljama to prvi učinio Egipat. Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine primljena i u Ujedinjene narode, a dotad su je priznale i svjetske velesile - Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene