Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je po ravnopravnosti spolova na 46. mjestu u svijetu i u odnosu na prošlu godinu pala je za 30 mjesta, stoji u ovogodišnjem izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o ravnopravnosti spolova.


Hrvatska je sa 16. mjesta 2007. godine pala na 46. mjesto na ljestvici od 130 zemalja koju predvodi Norveška, a završava s Jemenom.

Vezani članci Slika nije dostupna Žene će moći legalno raditi pod zemljom i vodom Slika nije dostupna Osude napada na Miljuša i Lukač Koritnik stižu sa svih strana

SEF, međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Ženevi, to tradicionalno izvješće izrađuje na temelju položaja muškaraca i žena u području gospodarstva, politike te školskom i zdravstvenom sustavu.

Uz Norvešku, još tri skandinavske zemlje - Finska (2), Švedska (3) i Island (4) predvode ljestvicu 130 zemalja svijeta koja pruža uvid u stanje ravnopravnosti spolova u više od 92 posto svjetske populacije.

Vezano za Hrvatsku, najveće nejednakosti između muškaraca i žena su u području gospodarstva gdje su uočene velike razlike u plaćama, zaposlenosti i pristupu višim upravljačkim funkcijama.

Prema izvješću SEF-a, muškarci i žene u Hrvatskoj prilično su ravnopravni kada je riječ o osnovnoškolskom, srednješkolskom i fakultetskom obrazovanju, no zato su velike nejednakosti u političkoj zastupljenosti na položaju zastupnika u parlamentu i na ministarskim funkcijama.

Kada je o riječ o zdravlju, čiji je pokazatelj duljina životnog vijeka, žene u Hrvatskoj stoje bolje od muškaraca jer im je očekivano trajanje života 69, a muškarcima 64 godine.

Općenito gledajući, ravnopravnost spolova najveća je u europskim zemljama kojih je 14 među 20 vodećih, a najlošija u afričkim i azijskim zemljama, pokazuje ovogodišnje izvješće SEF-a.