Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnatelj Seizmološke službe Hrvatske

'Hrvatska nije potpuno spremna za potrese'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Japance ovaj potres nije iznenadio. Oni svaki dan imaju potrese i pripremaju se za njih', komentirao je za Dnevnik Nove TV Vladimir Kuk, ravnatelj Seizmološke službe Hrvatske.

Kuk je podsjetio i na činjenicu da je prethodnih dana Japan potreslo 10-ak manjih potresa. 'To je uobičajeno. Ti manji potresi su bili svojevrsni uvod u veliki potres i taj scenarij nije neuobičajen. To je na neki način redoviti način odvijanja seizmološke aktivnosti u određenom intervalu', rekao je Kuk. On je naglasio kako serija manjih potresa ne vodi nužno do velikog i da se tako nešto nije moglo predvidjeti.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

>> Najmanje 1000 mrtvih, deseci tisuća nestalih

>> Tsunami došao do Kalifornije, oštećeno 35 brodica

>> VIDEO: Japanci u bijegu snimali potres

'Da se ovaj potres mogao predvidjeti, japanski stručnjaci bi ga predvidjeli. Japan je najurođenija zemlja ne samo što se tiče potresa, nego što se tiče i drugih prirodnih katastrofa koje ih nažalost često pogađaju', kaže Kuk.

Nakon katastrofalnog potresa magnitude 8,9 po Richteru, Japan je već pogodilo stotinjak manjih. Takva seizmološka aktivnost će se nastaviti. 'Intenzivna seizmološka aktivnost odvijati će se mjesecima, pa i godinama. nakon ovako snažnih potresa slijedi na tisuće potresa od kojih su neki i jaki. Već je danas bilo potresa magnitude od 7 po Richteru', objasnio je Kuk. On je isključio mogućnost povezivanja ovog potresa s činjenicom kako je Mjesec ovih dana najbliže Zemlji u posljednjih 20-ak godina. 'To je samo koincidencija iako mjesec djeluje na neke prirodne pojave', rekao je Kuk.

Moramo se pripremati za potrese

Japan je jedno od područja koje se nalazi na seizmološko aktivnom području. I Hrvatska se nalazi na takvom području.

'Mi generalno ne moramo strahovati, ali moramo se pripremati za potrese. Hrvatska se nalazi u području jače seizmičke aktivnosti, ali nažalost nismo potpuno spremni. U preventivi bi trebali više raditi', zaključio je Kuk.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene