Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je da Hrvatska nije popustila Sloveniji u vezi s rješavanjem problema Ljubljanske banke.


Rekao je i da je povrat duga hrvatskim štedišama preduvjet nastavku razgovora i konačnom rješenju tog dugogodišnjeg nerješenog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

Vezani članci Slika nije dostupna Ipak u vezi? Slika nije dostupna Nova ljubav na pomolu?

'Hrvatska nije popustila i dug se mora vratiti. To je preduvjet raspletu slučaja Ljubljanske banke', odgovorio je Jandroković na upit novinara je li Hrvatska iznevjerila hrvatske štediše i popustila Sloveniji pristankom da se pregovori o Ljubljanskoj banci nastave pred Bankom za međunarodna poravnjanja u Baselu.

'Dogovoreno je da se razgovori nastave u Baselu, a osnovni preduvjet i rezultat tih razgovora mora biti povrat duga svima koji su štedjeli u Ljubljanskoj banci', rekao je Jandroković nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Andore Xavierom Espotom Miroom.

>> 'Nije tajna da Pahorova vlada neslužbeno podržava Kosoričinu'

Hrvatska vlada je u četvrtak objavila da će Hrvatska Banci za međunarodna poravnanja (BIS) iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji.

Premijerka Kosor pojasnila je da je to na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, ističući kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca.

Kosor je istaknula da je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s odlukom hrvatske vlade. (Hina)