Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije lako dokazati krađu

Hrvatska nema zakona koji regulira doniranje jajnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokazati krađu jajnih stanica nije jednostavno. Posebno zato što Hrvatska niti jednim zakonom ne regulira doniranje jajnih stanica. Iako je bilo prijedloga novog Zakona, jedan je lani dao i SDP, sve stoji na mjestu i to više od 30 godina.

Zakon u kojem se u samo nekoliko članaka spominje medicinski potpomognuta oplodnja star je ni manje ni više nego 31 godinu. Jajna stanica u njemu se ni ne spominje.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

'Jednostavno u zakonu ne postoji jajna stanica kao jajna stanica, ne postoji doniranje jajnih stanice, u tom zakonu ne postoji ništa sličnoga i zbog tog pravnog vakuuma imamo to što nam se događa', kaže liječnik Mirando Mrsić.

>> Nije bilo dokaza da su jajne stanice organi

Jedini način da se dokaže krađa jajnih stanica je DNK analiza. Jedina žena koja je rodila, a za koju se sumnjalo da je kod nje primjenjena metoda izvantjelesne oplodnje tuđim jajnim stanicama na testiranje nije pristala. Zato je tužiteljstvu bilo teško išta dokazati.

Bez takvog zakona je samo nekoliko zemalja, među ostalima Čečenija, Gruzija i Albanija. U njihovom društvu je i Hrvatska. Kako stvari stoje tu će i ostati, a teško je spriječiti zloporabu kad zakona nema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene