Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je predsjednika vanjskopolitičkog odbora srbijanskog parlamenta Dragoljuba Mićunovića, istaknuvši kako Hrvatska neće blokirati susjedne zemlje u pridruživanju NATO-u i EU, već će se zauzimati da što brže napreduju prema europskim integracijama, priopćeno je iz Vlade.


Sanader je također naglasio da Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose, naglasivši kako su hrvatsko-srpski odnosi glavni čimbenik mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Premijer Sanader rekao je kako će i njegov skorašnji posjet Beogradu biti dobar temelj za uspostavu boljih gospodarskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju

Mićunović je također istaknuo kako su odnosi Zagreba i Beograda uvijek bili ključ stabilnosti u ovom dijelu Europe te je dodao kako je u srbijanskom parlamentu utemeljena skupina hrvatsko-srbijanskog prijateljstva, cilj koje poticati i otvarati nove komunikacijske kanale između dviju država.

Premijer Sanader i Mićunović složili su se kako je unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi moguće znatno unaprijediti hrvatsko-srbijansku gospodarsku suradnju, osobito u energetici jer obje zemlje trebaju uspostavljati nove dobavne pravce plina, nafte i struje. U razgovoru su naglašena i neka bilateralna pitanja kao što su zaštita manjina, povratak izbjeglih i raseljenih te utvrđivanje istine o nestalim osobama.

Mićunovića je primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. U otvorenu i prijateljskom razgovoru obostrano je utvrđeno kako je dobro da se nakon razdoblja stagnacije ponovno oživljava politički dijalog između dviju država, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika. Osim intenziviranja međudržavnih kontakata na razini parlamenata navedeno je kako se novi poticaji očekuju od skorog posjeta premijera Sanadera Beogradu. Bilo je riječi i o mogućem dolasku predsjednika Tadića u Hrvatsku te uzvratnu posjetu predsjednika Mesića Srbiji.