Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuski analitčar tvrdi

'Hrvatska ne može ući prije 2012. niti da je spremna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj postoji značajna razlika između političkih elita koja rezolutno stremi europskim integracijama i mišljenja javnosti koja je još uvijek hladna prema ovoj ideji, rekao je francuski analitičar Jacques Rupnik u razgovoru za EurActiv France.

Rupnik smatra kako novi predsjednik Ivo Josipović može okrenuti mišljenje naroda o ulasku u EU te da će mu važnost njegovih mišljenja i status dati autoritet za nešto tako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Članstvo u EU Četvrta godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju: Evo kako je to izgledalo Slika nije dostupna "Kriv" jer je iz neželjene zemlje STRAVA U ZRAČNOJ LUCI Satima držali 5-godišnjaka, očajnoj majci zabranjen bilo kakav kontakt

Rupnik ističe da je jako važna činjenica to što Josipović Europu stavlja u srž svih svojih govora i izjava. Francuski analitičar je pohvalio djela dosadašnjeg predsjednika Mesića poput promoviranja suradnje s Haagom te kaže da će Josipović nastaviti putem svog prethodnika. No, Rupnik vidi problem u tome što su se i ljudi u međuvremenu promijenili jer ne vide ulazak u EU kao nešto dobro.

Kako bilo, Rupnik ne vjeruje da Hrvatska može u EU ući prije 2012. '2012. se čini realan rok za ulazak Hrvatske u EU. Čak i da je Hrvatska spremna 2011. za ulazak, 2012. se čini mnogo razumniji rok jer zemlje članice ne žele ponoviti grešku iz 2007.', rekao je Rupnik mislivši pritom na Rumunjsku i Bugarsku. Na kraju Rupnik upozorava da ne bi rok za ulazak trebala EU dalje odgađati jer je Hrvatska najpozitivniji signal koji se može poslati Zapadnom Balkanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene