Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati velikog istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o konzumaciji alkohola po zemljama svijeta otkrili su porazne podatke za Hrvatsku.


Istraživanje je pokazalo da svaki građanin RH u prosjeku godišnje popije 15,1 litara alkohola, što nas stavlja na sam vrh ljestvice uz Ruse koji popiju 15,7 litara godišnje. Britanci piju 13,4 litre alkohola u prosjeku, Finci 12,5 litara, Nijemci 12,8.

Vezani članci Kamion Vozio teretnjak ''dobro pod gasom'': Napuhao 3.06 promila, sada mu prijeti kazna od 20.000 kuna Slika nije dostupna Hrvatima najdraže: Prozirno, a nije voda!

Najviše pijemo vino, 47 posto konzumenata alkohola uživa u tome piću, pivo pije 37 posto, a 15 posto građana koji piju odabralo je žestoka pića, za razliku od susjedne BiH gdje čak 73 posto konzumenata pije žestoka pića.

Uz Rusiju, Veliku Britaniju i Francusku, Hrvatska je pri vrhu ljestice po količini popijenog alkohola

Istraživanje pokazuje da su najveći potrošači alkohola Europa i zemlje bivšeg SSSR-a, a svaki čovjek u prosjeku godišnje popije nešto više od 6 litara čistog alkohola, pokazalo je istraživanje pod nazivom 'Globalno izvješće o odnosu alkohola i zdravlja'.

Na temelju podataka iz procjenjuje se da je alkohol izravni krivac za smrt 2,5 milijuna ljudi godišnje. 'Štetnost alkohola osobito je pogubna za mlađe dobne skupine, a pretjerana konzumacija alkohola vodeći je rizični faktor smrtnosti muškaraca u dobi od 15 do 59 godine života', stoji u izvješću.

Svaka peta osoba u Rusiji i Zajednici Neovisnih Država umire od posljedica alkoholiziranja, što je najviša stopa u svijetu. Podaci o sve većem pribjegavanju alkoholizmu i čestom opijanju stižu i iz Brazila, Kazahstana, Meksika, Rusije, Južnoafričke Republike i Ukrajine.

WHO također izvješćuje kako se pretjerana konzumacija alkohola povezuje sa 60 vrsta bolesti i ozljeda, poput ciroze jetre, epilepsije, trovanja alkoholom, automobilskih nesreća, nasilja, nekoliko tipova karcinoma, uključujući kolorektuma, dojke, grla i jetre.