Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stara nacija

Hrvatska među deset zemalja na svijetu s najstarijim stanovništvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro slijedi popis stanovništva. Demografi najavljuju kako će to biti potvrda da je Hrvatska demografski stara zemlja. Umrlih je nekoliko desetaka tisuća više nego novorođenih.

U proteklih 10 godina broj Hrvata se smanjio, a od nacionalnih manjina porastao je broj građana srpske nacionalnosti, dok je manjina s najvećim prirodnim prirastom romska.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Slika nije dostupna 434.425 Hrvata, 176.666 Srba Od Srba u SAD-u brojniji i Hrvati i JUGOSLAVENI

Hrvatska je demografski stara. Među deset je zemalja u svijetu s najstarijim stanovništvom. Činjenica je to koju će pokazati popis stanovništva 2011.

'Jako će porasti udio starijeg stanovništva, biti će manji broj mladih ljudi, a to znači da će biti manji priljev na tržište radne snage budućih mladih naraštaja', pojašnjava Anđelko Akrap, demograf. Posljednjih desetak godina 80 tisuća ljudi više umire nego li ih se rađa.

>> Popis ćemo platiti 33 milijuna više od prošlog

Novi popis neće obuhvatiti Hrvate koji trajno ne borave u Hrvatskoj. A pokazat će i da se smanjuje broj Hrvata. Godine 2001. većinski narod činio je 89,6 posto ukupnog stanovništva. Najznačajnija manjina bili su Srbi - 4,5 posto, čiji broj od tada raste.

'Blago bi se povećao udio Srba, a kod drugih nacionalnih manjina ja mislim da se ništa neće promijeniti', dodaje demograf Akrap. Broj Srba povećao se zbog povratka u Hrvatsku, a jedina manjina koja ima pozitivan natalitet su Romi.

Nacionalno najhomogenije županije trebale bi ostati Krapinsko-zagorska i Varaždinska, uvjereni su demografi. Popis će donijeti i jednu novu brojku  broj istospolnih zajednica. Prvi rezultati popisa stanovništva bit će poznati u lipnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene