Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je među osam država članica Europske unije koja je potpisala pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini kojim traže da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande.


Osam zemalja EU-a, među kojima je i Hrvatska, u pismu koje je poslano 12. listopada šefici vanjskih poslova EU Federici Mogherini traže da se StratCom jače suprotstavi propagandnoj kampanji koja dolazi s trećih strana (misli se na Rusiju), objavio je portal EUobserver koji je imao uvid u pismo.

Osim Hrvatske, ovo su pismo potpisale Češka, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, ali i ministari vanjskih poslova Švedske i Velike Britanije. Zanimljivo je i da je pismo poslano uoči odlaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Rusiju.

StratCom je ured koji je EU osnovala krajem 2015. godine kako bi se bavio bivšom sovjetskom regijom i sprječavanjem širenja lažne propagande. Ljetos je osnovan i StratCom za Zapadni Balkan i StratCom Jug, a u pismu se traži jačanje kapaciteta za te dvije novoosnovane podružnice – odgovarajuće financiranje za razvoj novih i inovativnih tehnologija poput medijskih analiza, procjena rizika i baze podataka, kao i institucionalizacija.

EUobserver navodi da su ove države na prvoj crti onoga što se u pismu naziva "sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i smanjilo naše jedinstvo".

Putem Twittera i društvenih mreža StratCom Istok  pokušava demantirati ruske dezinformacije te promovira pozitivno praćenje djelovanja Europske unije na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30 tisuća pratitelja na Twitteru. U StratComu Istok radi samo 14 osoba. Još dvoje diplomata radi na odjelu za Zapadni Balkan, a šest na Južnom odjelu koji se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije. Nemaju zajednički budžet niti rade u koordinaciji.


 

Vezani članci Federica Mogherini, šefica vanjske i sigurnosne politike EU-a, i iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, na konferenciji za novinare u Beču održanoj 16.01.2018. (Foto: AFP) Stigao brzi odgovor iz EU-a: Na snagu stupio zakon o blokadi koji bi trebao zaštititi gospodarske interese Unije Federica Mogherini (Foto: AFP) Mogherini poručila da se jučerašnji incidenti na Kosovu više ne smiju ponoviti