Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo Federici Mogherini

Hrvatska traži od EU-a da se obračuna s Putinovim propagandnim ratovanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je među osam država članica Europske unije koja je potpisala pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini kojim traže da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande.

Osam zemalja EU-a, među kojima je i Hrvatska, u pismu koje je poslano 12. listopada šefici vanjskih poslova EU Federici Mogherini traže da se StratCom jače suprotstavi propagandnoj kampanji koja dolazi s trećih strana (misli se na Rusiju), objavio je portal EUobserver koji je imao uvid u pismo.

Osim Hrvatske, ovo su pismo potpisale Češka, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, ali i ministari vanjskih poslova Švedske i Velike Britanije. Zanimljivo je i da je pismo poslano uoči odlaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Rusiju.

StratCom je ured koji je EU osnovala krajem 2015. godine kako bi se bavio bivšom sovjetskom regijom i sprječavanjem širenja lažne propagande. Ljetos je osnovan i StratCom za Zapadni Balkan i StratCom Jug, a u pismu se traži jačanje kapaciteta za te dvije novoosnovane podružnice – odgovarajuće financiranje za razvoj novih i inovativnih tehnologija poput medijskih analiza, procjena rizika i baze podataka, kao i institucionalizacija.

EUobserver navodi da su ove države na prvoj crti onoga što se u pismu naziva "sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i smanjilo naše jedinstvo".

Putem Twittera i društvenih mreža StratCom Istok  pokušava demantirati ruske dezinformacije te promovira pozitivno praćenje djelovanja Europske unije na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30 tisuća pratitelja na Twitteru. U StratComu Istok radi samo 14 osoba. Još dvoje diplomata radi na odjelu za Zapadni Balkan, a šest na Južnom odjelu koji se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije. Nemaju zajednički budžet niti rade u koordinaciji.


 

Pročitajte i ovo Federica Mogherini, šefica vanjske i sigurnosne politike EU-a, i iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, na konferenciji za novinare u Beču održanoj 16.01.2018. (Foto: AFP) Američke sankcije Iranu Stigao brzi odgovor iz EU-a: Na snagu stupio zakon o blokadi koji bi trebao zaštititi gospodarske interese Unije Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Vučić: "U moje vrijeme više neće biti srpskih poraza. Dali smo do znanja da se sa Srbima ne mogu igrati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene