Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska liječnička komora traži od nove Vlade Republike Hrvatske da odmah, žurno krene rješavati višegodišnji problem odlaska liječnika iz Hrvatske.


U četiri godine broj liječnika specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15 posto, pokazuju podaci Komore. Naime, 2011. godine u bolničkom sustavu bilo je 7.007 liječnika specijalista, dok ih je 1. travnja 2015. bilo tek 6.019, što je 988 liječnika manje u četiri godine, stoji u priopćenju Komore.

Vezani članci Cijepljenje trećom i booster dozom na Velesajmu - 1 U Zagrebu počelo cijepljenje trećom dozom: "Žao mi je da nema gužve" Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 Stožer objavio nove podatke: Danas gotovo dvostruko više novooboljelih nego prije tjedan dana, preminulo 11 osoba

Alarmantni su podaci kako je, u zadnje dvije godine, više od 1.000 liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob za 17 godina manja od prosječne dobi specijaliste u sustavu (35 godina : 52 godine).

'Iz sustava nam odlaze mladi, sposobni liječnici koji su uvjereni u svoje znanje i sposobnosti i koji su spremni mukotrpno i predano raditi. Odlazi nam perspektiva sustava', upozorava dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Navedeni podaci jasno ukazuju da su trenutni uvjeti rada, kao i društvena pozicija liječnika neprimjereni, nezadovoljavajući i destimulativni. Ako se čim prije ne zaustavi ovakav trend odlaska liječnika, doći će do ozbiljnog i nepovratnog urušavanja kvalitete pružanja zdravstvene skrbi hrvatskim građanima.

'Prošla zdravstvena administracija ni na koji se način nije aktivno angažirala na rješavanju ovog gorućeg problema, umjesto toga mahala je praznim obećanjima. Kvalitetno zdravstvo je ne samo primarni nacionalni interes, već i osnovni interes svakog našeg građanina. Liječnike se u sustavu hrvatskog zdravstva može zadržati samo stimulacijom, a ne represijom. Tražimo od ove Vlade da djeluje odmah i bez odgode krene rješavati ovaj višegodišnji, gorući problem hrvatskog zdravstva. Od Vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku donese Akcijski plan s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u Hrvatskoj, odnosno očekujemo djelotvorna rješenja i očekujemo ih odmah. Obećanja, koja bi se trebala početi ostvarivati u periodu od dvije ili četiri godine, nisu rješenje ovog problema i nisu prihvatljiva', istaknuo je predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža.

Podsjetimo, hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi dosegnuo prosječan broj liječnika na 1000 stanovnika u zemljama EU, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom.

MJERE KOJE PREDLAŽE LIJEČNIČKA KOMORA

Hrvatska liječnička komora sljedeće mjere vidi kao mogućnosti konkretnih poteza za rješavanje ovog problema: omogućavanje strukovnog kolektivnog pregovaranja za liječnike, bolju organizacija rada, omogućavanje dopunskog rada liječnicima kod poslodavca iz iste djelatnosti, uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga te povećanje broja izvršitelja u sustavu. Komora predlaže povoljnije stambeno kreditiranje mlađih liječnika, porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama, sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja kao i pravednije napredovanje u struci te jednostavniju i učinkovitiju proceduru priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju