Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska vlada bi na sjednici u četvrtak trebala dati suglasnost za kupnju zgrade u Bruxellesu u kojoj će biti smješteno Stalno predsjedništvo pri Europskoj uniji.


Nakon što vlada dade suglasnost potpisat će se predugovor za kupovinu zgrade koja se se nalazi u europskoj četvrti, u neposrednoj blizini europskih institucija, u ulici Joseph II, doznaje se iz neformalnih izvora. Zgrada ima četiri podzemne etaže u kojima su garaže te sedam nadzemnih etaža. Ukupna površina uredskog prostora je oko 4.000 metara četvornih. Cijena zgrade je 11,5 milijuna eura, dok je prije pet godina njezina tržišna vrijednost bila procijenjena na 13,7 milijuna eura..

Vezani članci Državna rezidencija u Visokoj Ispunit će obećanje nakon završetka mandata: Ured bivše predsjednice bit će u Visokoj Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Vlada pokrenula razrješenje Dražena Jelenića: ''Nije radio nezakonito, ali je povjerenje bilo narušeno''

>> Nakon susreta Dačić-Milanović, Hrvati u Srbiji očekuju bolje dane

Nakon potpisivanja predugovora potrebno je obaviti još neke tehničke provjere prije potpisivanja ugovora. Čim se potpiše predugovor moći će se započeti s uređivanjem i adaptacijom prostora, a zgrada bi trebala biti useljiva ovoga proljeća.

Zgrada, izgrađena početkom 80-tih u potpunosti zadovoljava potrebe Misije pri EU-u, koja ulaskom u EU-u postaje Stalno predstavništvo. Do sada je nešto manje od 70 ljudi radilo u potpuno neuvjetnom prostoru od nešto manje od 1300 četvornih metara. Nova zgrada imat će i dvorane za konferencije te dvorane opremljene za video-konferencije te prostor za prijeme.

Prema sadašnjim cijenama u Bruxellesu, unajmljivanje takve zgrade u toj četvrti koštalo bi najmanje milijun eura godišnje.

Većina zemalja članica, njih preko 90 posto, imaju zgrade u vlasništvu jer se to više isplati od najma. Sva stalna predstavništva zemalja članica nalaze se u europskoj četvrti, što uvelike olakšava rad diplomata jer do svih institucija mogu doći pješice. (Hina)
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.