Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska: Korupcije isto kao i lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca, Hrvatska ove godine obilježava s istim indeksom percepcije korupcije (IPC) kao i lani, iako je na ljestvici korumpiranosti napredovala za jedno mjesto.

S ocjenom 3,4 Hrvatska se nalazi na 69. mjestu od 163 zemalja obuhvaćenih istraživanjima u kojemu najniža ocjena označava percepciju visoke korupcije, a deset označava slab stupanj korupcije.

Pročitajte i ovo USKOK, ilustracija Zločinačko udruženje Policija i USKOK u akciji: Uhićeno više osoba u jednoj županiji Vjeko Luetić, doktor korupcije - 1 U pritvoru je Policijski doktor za mito uhićen zbog - primanja mita: "Porekao je počinjenje kaznenog djela"

U hrvatskom susjedstvu Austrija je svrstana na visoko 11. mjesto, Mađarska na 41., a Italija na 45. mjesto. Od bivših jugoslavenskih republika visoko je mjesto, 28. pripalo Sloveniji s indeksom 6,4. Iza Hrvatske su Srbija na 90. mjestu, Bosna i Hercegovina na 93., te Makedonija na 105. mjestu.

Korupcija je najmanja u Finskoj, Islandu i Novom Zelandu koji su prikupili najviše ocjene - 9,6.

Prema Barometru korupcije, koji je jučer predstavio Transparency International Hrvatske (TIH), hrvatski građani najkorumpiranijim sektorima smatraju pravosuđe i zdravstvo, a najmanje korumpiranim crkvu i nevladine udruge.

Međunarodnim danom borbe korupcije obilježava se dan kada je prije tri godine u Meridi u Meksiku potpisana Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv korupcije.

Među prvim potpisnicima bila je i Hrvatska koja je, kao 14 zemlja, Konvenciju ratificirala 4. veljače prošle godine. Konvencija je stupila na snagu 14. prosinca 2005. nakon što ju je ratificirala i trideseta zemlja potpisnica.

Kako je navedeno u preambuli Konvencije, ona je međunarodni odgovor na korupciju kao "nadnacionalni fenomen koji utječe na sva društva i sva gospodarstva, tako da je za njenu prevenciju i kontrolu ključna uspostava međunarodne suradnje".

To je prvi globalni pravni instrument usmjeren protiv korupcije i sveobuhvatni dokument koji uključuje mjere prevencije i
kriminalizacije korupcije, kao i međunarodnu suradnju na njenom suzbijanju.

Velika važnost Konvencija pridaje prevenciji, pri čemu su predočene mjere usmjerene suzbijanju korupcije i u javnom i u privatnom sektoru.

U javnom sektoru Konvencija poziva na uspostavu protukorupcijskih tijela i potiče transparentnost u političkom financiranju. Osigurači javnog sektora uključuju i zapošljavanje utemeljeno na zaslugama, etičke kodeks i prikazivanje imovine. Sukob interesa je spomenut među ograničenjima u zapošljavanju javnih dužnosnika po napuštanju javne službe.

Konvencija također zahtijeva transparentnost i odgovornost u
pitanjima javnih financija i javnih nabavki, te postavlja kriterije za posebno kritična područja javnog sektora, kao što je sudstvo.

Javnost mora imati pristup informacijama kao i kanale za
prijavljivanje slučajeva kršenja Konvencije, a od država se također traži osiguravanje zaštite za svjedoke i tzv. zviždače, odnosno osobe koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini.

Također se traži poduzimanje mjera koje će pomoći praćenju, zamrzavanju, oduzimanju i konfiskaciji sredstava zarađenih korupcijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene