Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska jedina ima mobilni pristup bazama podataka Interpola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prva zemlja u svijetu čiji policajci s bilo kojeg dijela njezinog teritorija mogu mobitelom ili prijenosnim računalom izravno pristupiti bazama podataka Interpola.

Time osiguravaju ne samo svoju zemlju, nego i Europu i svijet, rekao je u danas u Zagrebu glavni tajnik Interpola Ronald Noble.

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo... Ilustracija U 10 zemalja Velika zapljena oružja, uhićeno više od 1700 osoba: Interpol objavio detalje

"U Hrvatsku sam došao kako bih najavio povijesni trenutak -
zahvaljujući kreativnosti hrvatske policije i njihovih kolega u
(središtu Interpola) Lyonu, hrvatski policajac sad može bilo gdje u Hrvatskoj brzo i sigurno pretraživati Interpolove baze podataka", rekao je Noble na konferenciji za novinare u zagrebačkoj zračnoj luci kojom je završio posjet Hrvatskoj.

"Prva ste i jedina zemlja u svijetu koja ima tu mogućnost, a ubrzo će i druge zemlje otkriti kako to i same žele", rekao je Noble novinarima na konferenciji na kojoj su sudjelovali i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko.

Tehničke mogućnosti razvijene u suradnji hrvatske policije i Glavnog tajništva Interpola, čiji globalni komunikacijski sustav I 24/7, uspostavljen 2003. godine, koristi javnu internetsku strukturu za razmjenu šifriranih podataka i pretraživanje Interpolovih baza o teroristima, potraživanim osobama, dokumentima, vozilima i umjetninama, otiscima prstiju i DNK profilima, znače da će bilo koji policijski službenik bilo gdje na području Hrvatske trenutačno moći provjeriti nečiji identitet, putne dokumente ili vozilo.

"Time osiguravate ne samo Hrvatsku, nego i Europu i svijet", dodao je Noble, koji je i na konferenciji istaknuo niz podataka koji oslikavaju dobar rad hrvatske policije.

"Ponosan sam da je Hrvatska prva zemlja koja uvodi ovu tehnologiju, koja će dati velik zamah provođenju zakona u cijeloj zemlji", rekao je Kirin na današnjoj demonstraciji novog sustava.

Ministar je posjet glavnog tajnika Interpola ocijenio kao još jednu potvrdu dobrog rada MUP-a RH, kazavši kako je Noble i na sastancima iznio brojne pohvale.

Sve to, dodao je Kirin, dat će novi poticaj da se nastavi u istom i još snažnijem ritmu, da se ulaže u ljudstvo i opremu kako bi se "uspjeli ostvariti standardi koji su postavljeni".

Ravnatelj policije Benko naglasio je kako Hrvatska, osim mobilnog pristupa bazama podataka putem sustava I 24/7, u ovom trenutku sudjeluje u još dva projekta s Glavnim tajništvom Interpola koji za cilj imaju daljnje širenje tog sustava na granične prijelaze u RH (na još 11, uz četiri postojeća) i učinkovitije korištenje baze podataka ukradenih ili izgubljenih putnih isprava.

U sklopu ta dva projekta Interpol Zagreb će prego glavnog tajništva od Švicarske dobiti 100 tisuća kuna donacije za nabavu komunikacijske i informatičke opreme, rekao je Benko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene