Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trideseta u svijetu

Hrvatska je treća u Europi po vodnom bogatstvu, a suša odnosi usjeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je treća u Europi i trideseta u svijetu po vodnome bogatstvu, no suša ipak odnosi usjeve. Država najavljuje velika ulaganja.

Za Ivicu, rekreativnog ribiča voda je život. Zato u njezinoj blizini provodi svaki slobodan trenutak. Ulov mu pritom nije najvažniji. 'Za smeće imamo otpadne kante. Uvijek mora biti sve čisto, da se voda ne zagadi, da ribe mogu normalno funkcionirati', kaže Ivica Kozina, ribič iz Stare Vesi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SANIRAN OŠTEĆENI CJEVOVOD Jedni oštetili cijevi, drugi radili cijelu noć da bi ih popravili: Slavoncima stigla voda, ne treba je prokuhavati Slika nije dostupna Hrvatske vode i osječki 'Vodovod' Više od100 milijuna kuna ulažu u vodoopskrbu i odvodnju

Bez vode funkcionirati ne mogu ni ljudi. Hrvatski je blagoslov da ima dovoljno pitke vode. Zalihe podzemne vode dosežu čak 9 bilijuna prostornih metara. Godišnja potrošnja trenutačno je na svega 400-tinjak milijuna.

>> Nakon 32 godine čekanja napokon dobili vodu!

Vlada najavljuje pomake u iskorištavanju vodnog bogatstva. Zakon će se mijenjati samo da bi se iz rijeka mogao vaditi pijesak i šljunak. 'Nema govora o privatizaciji Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, kao ni poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Planiraju se zato ulaganja od milijardu i 200 milijuna kuna. 'Tako će se krenuti u gradnju većih infrastrukturnih objekata u vodoopskrbi, odvodnji i zaštiti od poplava', kazao je Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Kapljice bi trebale zasuti novih 65 tisuća hektara oranica i smanjiti utjecaj suše. Izgradnjom mreža, voda će doći do novih 30-ak tisuća domaćinstava, a obnovom postojećih mreža pokušat će se smanjiti i gubitak starih cjevovoda, kroz koje istječe čak 40 posto vode. Većina novca za investicije stići će iz EU fondova. Bogatstvo treba znati očuvati, usuprotnom neće biti ni ribe ni ribiča.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene