Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović i Tuerk na okruglom stolu

Hrvatska i Slovenija unatoč krizi povećale robnu razmjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović danas je sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom sudjelovao na okruglom stolu 'Jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Slovenije s naglaskom na programe EU i sektor turizma' u Termama Tuhelj.

Hrvatska i Slovenija prošle su godine unatoč krizi uspjele povećati robnu razmjenu za 10 posto, što pokazuje novi razvoj gospodarskih odnosa dvije zemlje, istaknuto je na okruglom stolu.

Skup je u organizaciji Termi Tuhelj, Krapinsko-zagorske županije, HGK Županijske komore Krapina, Regionalne gospodarske zbornice Celje i Poslovnog kluba Slovensko-hrvatskih gospodarstvenika okupio stotinjak predstavnika tvrtki i institucija iz Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAŠNA NESREĆA KOD TUHELJA Stroj za asfaltiranje prešao preko radnika i ubio ga Slika nije dostupna Incident u Tuhlju Osmero djece završilo u bolnici zbog dišnih i probavnih problema

>> Predsjednik i premijerka pozvali Amerikance na ulaganje u Hrvatsku

Podršku daljem jačanju gospodarskih odnosa između dvije zemlje i jačem povezivanju tvrtki svojim su dolaskom dali i predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Slovenije Danilo Tuerk koji su, obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima, naglasili važnost te suradnje posebno na prekograničnim projektima i u sklopu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Josipović istaknuo je pritom da je otvorenost i suradnja sa susjedima i prijateljima jako važna te da zajednički projekti, poput turističke promocije i drugih, zadnjih godinu dana pokazuju sveobuhvatno dobrosusjedske odnose Slovenije i Hrvatske.



Slovenski predsjednik Tuerk naglasio je da suradnja tvrtki iz dvije zemlje, posebno na prekograničnim projektima, pridonosi i stvaranju novih poslovnih mogućnosti, ali pridonosi i boljem životu stanovništva na obje strane što svojom kohezijskom politikom promovira i EU.

Istaknuo je i sinergijsku povezanost dvije zemlje prema trećim tržištima, primjerice u zdravstvenom turizmu, dodavši da su zadovoljni s napretkom gospodarske i političke suradnje dvije zemlje. Polaganje kamena temeljca za novi hotel u Termama Tuhelj, što su zajedno učinili dva predsjednika, označio je pokazateljem ne samo rastuće robne razmjene nego i međusobnog poštovanja između dvije zemlje.

Novi hotel u Termama Tuhelj pokazuje uspješnost suradnje

Terme Tuhelj s novim hotelom, investicijom vrijednom 12 milijuna eura, još jednom pokazuju uspješnost suradnje Slovenije i Hrvatske s obzirom da su Terme Tuhelj u vlasništvu slovenskih Termi Olimia iz Podčetrtka blizu slovensko-hrvatske granice.

Iznoseći zaključke okruglog stola potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglasila je važnost porasta robne razmjene između dvije zemlje, kao i da su dosadašnja iskustva slovenskih investitora u Hrvatsku, posebno u njezin turizam, dobra te su sa skupa upućene preporuke i drugim sektorima za takvo investiranje.

Navela je da je Hrvatska u Sloveniju od 1993. do 2010. uložila 379 milijuna eura, dok je Slovenija u Hrvatsku uložila u tom razdoblju 1,15 milijardi eura. Vjeruje, kao i ostali sudionici skupa, da će brojni prekogranični projekti između Hrvatske i Slovenije pridonijeti daljem rastu gospodarske suradnje. Osim u turizam na skupu su istaknute mogućnosti investiranja u tekstilnu industriju i energetiku kao i suradnja u obrtništvu.

Za još bolju suradnju Hrvatske i Slovenije važno je uklanjati administrativne prepreke na lokalnoj razini te uz razmjenu iskustava organizirati edukacije oko programa EU-a, u čemu Slovenija kao članica EU-a može Hrvatskoj puno pomoći, naglašeno je na skupu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene