Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U planiranju i gradnji novih hidrocentrala na rijeci Savi, Slovenija i Hrvatska će surađivati, te pri tome uvažavati načela održivog razvoja, ekološke zaštite i kvalitete života ljudi koji žive na njenim obalama, suglasili su se u četvrtak na svom redovnom zasjedanju članovi stalnog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za vodoprivredu.


Sastanci komisije održavaju se dva puta godišnje, a na prvom ovogodišnjem susretu koji je održan u Podčetrtku (Slovenija) predstavljeni su urbanistički planovi za uređenje toka rijeke Save i korištenje njena hidropotencijala.

Vezani članci Mandarine, ilustracija Iz Slovenije prijavili hrvatske mandarine zbog prevelike razine pesticida Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Ministar zdravstva susjedne zemlje zabrinut: "Ako se ne poveća broj cijepljenih, moguć je peti val pandemije"

"Planovi prostornog uređenja rijeke Save trebaju se usklađivati i suradnja s Hrvatskom je nužna", rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA šef slovenskog dijela povjerenstva, državni tajnik u ministarstvu za okoliš i prostor Mitja Bricelj.

Bricelj je pojasnio da su u Sloveniji u tijeku aktivnosti na pripremi urbanističke dokumentacije za gradnju hidrocentrala Brežice i Mokrice, dviju posljednjih u nizu protočnih elektrana na rijeci Savi prema granici s Hrvatskom.

"Postoji problem oko planiranja za hidrocentralu Mokrice jer će se na hrvatskoj strani graditi hidrocentrala Podsused. Potrebno je odrediti koliko će one biti međusobno udaljene i isplanirati tok građevinskih radova", rekao je Bricelj.

Bricelj uz to upozorava da je potrebno predvidjeti kako će se građevinski radovi koji su planirani zbog budućih hidrocentrala odraziti na nuklearku Krško i sigurnost od poplava u nižem toku Save.

Gradnja zadnjih dviju slovenskih hidrocentrala prema granici s Hrvatskom trebala bi početi 2015. godine, a do tada treba uskladiti planove s Hrvatskom, te se pobrinuti i za cestovnu, željezničku, te turističku infrastrukturu u sljevu Save, ocijenio je Bricelj.

Zamjenica predsjednika hrvatskog dijela povjerenstva Ružica Drmić rekla je da Hrvatska još nije u potpunosti definirala koncept gradnje hidroelektrana u hrvatskom dijelu rijeke Save, te da je Slovenija u tom pogledu daleko odmakla.

Založila se da stručnjaci obiju država pregledaju planove kako bi došlo do njihova usklađivanja jer se hrvatski koncept postavljanja hidrocentrala na Savi mora uklopiti u onaj koji je u Sloveniji već usvojen. U protivnom bi, kako je upozorila, u donjem dijelu Save moglo doći do teškoća. Zato je potrebno da hrvatska hidroenergetika odredi prioritete i da se planovi usklade sa Slovenijom, kako bi se riješila otvorena pitanja koja u tom pogledu postoje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju