Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Hrvatska i Slovenija surađivati će u projektima vodoprivrede na Savi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U planiranju i gradnji novih hidrocentrala na rijeci Savi, Slovenija i Hrvatska će surađivati, te pri tome uvažavati načela održivog razvoja, ekološke zaštite i kvalitete života ljudi koji žive na njenim obalama, suglasili su se u četvrtak na svom redovnom zasjedanju članovi stalnog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za vodoprivredu.

Sastanci komisije održavaju se dva puta godišnje, a na prvom ovogodišnjem susretu koji je održan u Podčetrtku (Slovenija) predstavljeni su urbanistički planovi za uređenje toka rijeke Save i korištenje njena hidropotencijala.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Pronađena četiri tijela žrtava nesreće na Savi, traga se za još jednim!

"Planovi prostornog uređenja rijeke Save trebaju se usklađivati i suradnja s Hrvatskom je nužna", rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA šef slovenskog dijela povjerenstva, državni tajnik u ministarstvu za okoliš i prostor Mitja Bricelj.

Bricelj je pojasnio da su u Sloveniji u tijeku aktivnosti na pripremi urbanističke dokumentacije za gradnju hidrocentrala Brežice i Mokrice, dviju posljednjih u nizu protočnih elektrana na rijeci Savi prema granici s Hrvatskom.

"Postoji problem oko planiranja za hidrocentralu Mokrice jer će se na hrvatskoj strani graditi hidrocentrala Podsused. Potrebno je odrediti koliko će one biti međusobno udaljene i isplanirati tok građevinskih radova", rekao je Bricelj.

Bricelj uz to upozorava da je potrebno predvidjeti kako će se građevinski radovi koji su planirani zbog budućih hidrocentrala odraziti na nuklearku Krško i sigurnost od poplava u nižem toku Save.

Gradnja zadnjih dviju slovenskih hidrocentrala prema granici s Hrvatskom trebala bi početi 2015. godine, a do tada treba uskladiti planove s Hrvatskom, te se pobrinuti i za cestovnu, željezničku, te turističku infrastrukturu u sljevu Save, ocijenio je Bricelj.

Zamjenica predsjednika hrvatskog dijela povjerenstva Ružica Drmić rekla je da Hrvatska još nije u potpunosti definirala koncept gradnje hidroelektrana u hrvatskom dijelu rijeke Save, te da je Slovenija u tom pogledu daleko odmakla.

Založila se da stručnjaci obiju država pregledaju planove kako bi došlo do njihova usklađivanja jer se hrvatski koncept postavljanja hidrocentrala na Savi mora uklopiti u onaj koji je u Sloveniji već usvojen. U protivnom bi, kako je upozorila, u donjem dijelu Save moglo doći do teškoća. Zato je potrebno da hrvatska hidroenergetika odredi prioritete i da se planovi usklade sa Slovenijom, kako bi se riješila otvorena pitanja koja u tom pogledu postoje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene