Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska i Danska potpisale ugovor o bilateralnoj pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor između Hrvatske i Danske o općim uvjetima za provedbu danske bilateralne pomoći Hrvatskoj namijenjene njezinu pristupanju Europskoj uniji potpisan je u Zagrebu u ministarstvu vanjskih poslova.

Riječ je o ugovoru kojim se utire put za provedbu Pretpristupne pomoći Danske Hrvatskoj u razdoblju od 2008. do 2010., a njime se reguliraju svi programi, projekti i pojedinačne aktivnosti koje će se provoditi radi lakšega pristupa Hrvatske Europskoj uniji promicanjem djelotvorne javne uprave, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i
europskih integracija.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Potpisivanje ugovora rezultat je uspješne bilateralne suradnje s Danskom koja je otpočela još 2000. projektom "Abeceda EU", a nastavljena potpisivanjem Ugovora za provedbu programa Pretpristupne pomoći Danske Hrvatskoj za razdoblje od 2005. do 2007. - Razvoj administrativne sposobnosti javnog sektora.

Taj je program pomoću fleksibilnog fonda i stalnog savjetnika unutar Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika pri Središnjem državnom uredu za upravu, pridonosio razvoju ljudskih potencijala unutar državne uprave s ciljem reforme državne uprave, ocijenio je hrvatski Središnji državni ured za upravu.

Novi je ugovor nastavak dosadašnjega programa, riječ je o
bilateralnoj pomoći od dva milijuna eura, koliko je bilo i za
razdoblje od 2005. do 2007., a potpisivanje sporazuma o primjeni ugovora očekuje se za tri tjedna, rekao je za Hinu Michael Kuemmel, iz danskoga ministarstva vanjskih poslova koji upravlja danskim programom u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, proces reforme državnih služba pretpostavlja da neposredno poslije parlamentarnih izbora u studenome počne projekt depolitizacije kojim će prestati političko imenovanje nekih visokih dužnosnika izvršne vlasti i javnog sektora, a oni će postati državni službenici.

U roku 60 dana nakon što nova vlada stupi na dužnost, počet će prvi postupak zapošljavanja novih državnih službenika, predviđa danski program.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene