Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU odustala

Hrvatska i dalje zabranjuje 'grbavo' povrće i voće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi rado bila veća Europljanka od članica Europske unije, a dokazuje to i ova priča. Europska je unija prije dva mjeseca ukinula nebulozni pravilnik o zakrivljenosti krastavaca.

Ali ne i Hrvatska! Pravilnik je kod nas još na snazi i domaći krastavci ne mogu rasti kako ih je volja. No, krastavce već dogodine očekuje sloboda dok će jabuke, kruške, paprike i rajčice stroge euro-standarde morati zadovoljavati do daljnjega. Jabuke Ivana Bašića imaju sreće. Rastu baš kako je Europa propisala. Zaobljene, identične boje i veličine. Ivan zna - veća kakvoća, veća cijena. 'Teško je proizvesti i dobiti prvu klasu jer su se malo kriteriji podigli, što nije bilo prijašnjih godina', objašnjava Ivan. Za razliku od jabuka, Bruxelles je krastavcima ipak dopustio da rastu kako hoće. No, baka Kata drži se svojih pravila. 'Ono što je ravno, bježite od toga! To nije naše!', kaže proizvođačica povrća Katarina Delač.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Europa se predomislila

Mali grbavi krastavac, a mnogo europskih propisa. U međuvremenu, Europa se predomislila, ali Hrvatska nije. To će učiniti do kraja godine. Oslobodit ćemo krastavce, ali paprike i rajčica grbavost si ne smiju priuštiti. Bitan je izgled i samo izgled. Hrvatska nema izbora želi li biti konkurentna na tržištu, slažu se stručnjaci. 'Konkurentnost na tržištu je dobro plaćen proizvod, uvijek blizak potrošaču. Znači, moramo ga raditi na standardu i kakvoći, a onda ćemo ga dobro i prodati', kaže pročelnica Savjetodavne službe, dr. Draženka Gutzmirtl

Za razlikovanje dobrog od lošeg proizvoda, potrošačima ne trebaju propisi. Kupiti ili ne odlučuje ionako deblja ili tanja lisnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene