Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baby boom

U Hrvatskoj na godinu rodi 2.000 maloljetnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet i dalje bruji o maloljetnim roditeljima iz Velike Britanije. No trudnoće među tinejdžerima sve su raširenija pojava i u Hrvatskoj.

U našoj zemlji na godinu rodi oko dvije tisuće maloljetnica u dobi od 15 do 19 godina. Sedam ih je čak mlađe od 15. Ove godine, po broju maloljetničkih trudnoća, prvo mjesto drži Virovitica: dvije su srednjoškolke nedavno rodile, a tri su trudne. 'Bez potpunih informacija i edukacije ulaze u spolni život i nedovoljno educirani dolaze do maloljetničke trudnoće', rekla je Sandra Stanić iz udruge 'Korak po korak'.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Ilustracija Potraga za majkom Šok na školskom dvorištu: Pronađena tek rođena beba, pothlađena i jedva živa

'Prvenstveno prevencija i prvenstveno odgovorno spolno ponašanje. To je ono što je najvažnije', tvrdi dr. Dubravko Lepušić. Iako je danas mladima dostupna gotovo svaka informacija, kada je riječ o stupanju u spolni odnos, znaju samo osnovno. Zbog nedovoljne edukacije i nepripremljenosti, posljedice mogu biti velike. 'Djevojke neko vrijeme zapravo ni ne prepoznaju simptome, odnosno, misle, meni se to nije moglo dogoditi', rekla je Stanić.

Velik broj malojetničkih trudnica potraži stručnu pomoć, uz individualni ili grupni razgovor podrške, pokušavaju donijeti ispravnu odluku - roditi ili ne? Uz njih su većinom i njihovi roditelji. Stručnjaci i iz 'Udruge Korak po korak' upozoravaju kako je jedini način da se maloljetničke trudnoće zaustave uvođenje seksualnog odgoja u škole. Doktor Dubravko Laušić razvio je takav projekt. Osim edukativnog, on je i zabavnog sadržaja. I dok godinama traje rasprava treba li uvesti seksualni odgoj u škole, podaci o maloljetnim trudnoćama su zabrinjavajući. Alfiji i Chantelle žive i u našem susjedstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene