Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik prisustvovao porinuću

Hrvatska flota bogatija za još jedan brod, čuvara schengenske granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Flota hrvatske pomorske policije od danas je bogatija za još jedan brod.

Predsjednik Josipović je u velolučkom brodogradilištu Greben nazočio porinuću ophodnog broda, koji bi u skoroj budućnosti trebao čuvati schengensku granicu na moru. Ime je dobio po junaku iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

Brod Mile Blažević Čađo započeo je svoj pomorski put, a tamo ga je otpratila kuma broda Milka Blažević, udovica heroja domovinskog rata. 'Srce mi je ono, samo što ne stane.Teško mi je,. ali drago mi je', rekla je Milka Blažević, supruga Mile Blaževića - Čađe.

Današnje porinuće nastavak je projekta izgradnje 29 ophodnih brodova, koje za ministarstvo unutrašnjih poslova gradi 6 hrvatskih brodogradilišta. 'Upravo ovaj brod je načinom kako je nastao, kvalitetom, cijelim projektom, simbol dobro vođenog projekta, simbol dobro vođene gospodarske politike', rekao je Ivo Josipović.

Brod će čuvati granice na moru

Brod dug 25 metara čuvati će hrvatske, a uskoro i europske granice na moru. 'Nama je jako značajno, posebno iz razlog što od 1.7.2013. ulazimo u EU, a u Schengen se uklapamo u onom momentu kada budemo spremni. Dakle, mi s već sada spremamo za taj momenat', naglasio je Tomislav Karamarko, ministar unutrašnjih poslova.

Izgradnja nove flote oživila je mala brodogradilišta poput 'Grebena', koji zapošljava desetinu svih zaposlenih u Veloj luci. 'Brodogradnja je jedna od stvari koje znamo raditi, dobro je da država svoje potrebe za brodom, pa i drugim stvarima, rješava tako da angažira naše ljude, naša brodogradilišta, naše tvrtke', rekao je predsjednik Josipović.

Ministar Karamarko najavio je kako će i ostali brodovi, nakon Josipa Jovića i Mile Blaževića Čađe nositi imena hrvatskih policajaca, koji su herojstvom u Domovinskom ratu zadužili Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene