Na vojnom poligonu "Gašinci" u subotu je provedena obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, a Ministarstvo obrane priopćilo je kako se velik broj pričuvnika odazvao obuci i da su visoko motivirani za provođenje obuke.

Galerija


Ovo je dio desetodnevne obuke koja se na Gašincima provodi od 6. do 15. studenoga.

Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Video podrške hrvatskih vojnika "U zdravlju je sloboda": Vojnici iz svih dijelova Hrvatske snimili video i posvetili ga medicinskim djelatnicima Ministar obrane Damir Krstičević Mjere Hrvatske vojske protiv širenja koronavirusa: I vojnici na e-nastavi

Pričuvnici su uvježbavali izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda. U suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, a pričuvnici su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku za svladavanje vodenih prepreka, navodi u priopćenju MORH.

"Na temelju novog koncepta domovinske sigurnosti razvili smo i koncept razvoja i obučavanja pričuvnika. Koncept domovinske sigurnosti daje glavnu zadaću uvezivanja i sinkroniziranju svih državnih i društvenih elemenata u rješavanja kritičnih situacija", naglasio je zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.

Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze, podsjeća MORH. (Hina)