Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DESETODNEVNA OBUKA

Hrvatska dobiva vojsku za pomoć u elementarnim nepogodama i katastrofama

Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Na vojnom poligonu "Gašinci" u subotu je provedena obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, a Ministarstvo obrane priopćilo je kako se velik broj pričuvnika odazvao obuci i da su visoko motivirani za provođenje obuke.

Ovo je dio desetodnevne obuke koja se na Gašincima provodi od 6. do 15. studenoga.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno"

Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Pričuvnici su uvježbavali izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda. U suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, a pričuvnici su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku za svladavanje vodenih prepreka, navodi u priopćenju MORH.

"Na temelju novog koncepta domovinske sigurnosti razvili smo i koncept razvoja i obučavanja pričuvnika. Koncept domovinske sigurnosti daje glavnu zadaću uvezivanja i sinkroniziranju svih državnih i društvenih elemenata u rješavanja kritičnih situacija", naglasio je zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.

Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojska za elementarne nepogode i katastrofe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze, podsjeća MORH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene