Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva tri nova župana – u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a pet župana potvrdilo je svoje pozicije kao i gradonačelnik Grada Zagreba koji ima status županije.


U Varaždinskoj županiji reformist Radimir Čačić pobijedio je dosadašnjeg župana Predraga Štromara iz HNS-a, HDZ-ov Ivo Anušić je u Osječko-baranjskoj županiji pobijedio dosadašnjeg župana Vladimira Šišljagića (lista birača), a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Blaženko Boban (HDZ) pobijedio je Miru Bulja (Most). Mjesto župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji i do sada je "držao" HDZ.

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić: "Moja sućut svim časnim ljudima koji su zajedno sa mnom stvarali HNS" Slika nije dostupna Saniranje štete: Uopće ne razmišljamo o koaliciji s HDZ-om

Čačić je u Varaždinskoj županiji osvojio 52,68 posto glasova, a Štromar (HNS) 43,5 posto glasova birača. Ostalo je neobrađeno samo jedno biračko mjesto.

Pet potvrđenih župana dolazi iz HDZ-a

Pet župana koji su potvrdili svoje pozicije dolazi iz HDZ-a koji je tako, od osam županija u kojima su ponovljeni izbori, prema podacima sa svih obrađenih biračkih mjesta, s partnerima osvojio sedam mjesta župana te ih sada ukupno ima 13.

Anušić (HDZ) je u Osječko-baranjskoj pobijedio s 51,96 posto glasova, dok je Šišljagić osvojio 45,43 posto glasova birača.

U Splitsko-dalmatinskoj Boban je zadržao HDZ-u poziciju župana s osvojenih 54,19 posto glasova. Mostov Miro Bulj dobio je 41,94 posto glasova.

U Šibensko-kninskoj županiji županom ostaje HDZ-ov Goran Pauk koji je osvojio 67,76 posto, dok je SDP-ov Franko Vidović dobio 27,77 posto glasova.

Mostovci izgubili od HDZ-a

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje će župan biti Ivo Žinić (HDZ) koji ima 64,28 posto glasova, a SDP-ov protukandidat Zdenko Vahovec 31,49 posto.

Koprivničko-križevački župan ostaje Darko Koren (Mreža, HDZ) koji ima 51,41 posto, a Slavko Tucaković (SDP, HSS, HNS, HSU, laburisti) osvojio je 45,58 posto glasova.

HDZ-ov Božo Galić i dalje će biti župan Vukovarsko-srijemske županije jer je osvojio 53,85 posto glasova, dok je Tomislav Panenić iz Mosta dobio 42,87 posto glasova.

Dubrovačko-neretvanskom županijom i dalje će "vladati" Nikola Dobroslavić (HDZ) koji je osvojio 58,54 posto glasova. Protukandidat Nikola Grmoja iz Mosta dobio je 38,01 posto glasova. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju