Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska dobila tri mjerila u poglavlju pravosuđe i temeljna prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je danas potvrdila da je Hrvatska u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava dobila tri mjerila za otvaranje, koja će morati ispuniti da bi mogla otvoriti pregovore u tom poglavlju.

"Hrvatska je obaviještena o mjerilima koja treba ispuniti kako bi postigla napredak u tom poglavlju", rekla je hrvatskim novinarima glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

Mjerila se odnose na tri područja - reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije te na temeljna prava, to jest pitanje manjina i povratak izbjeglica, dodala je Nagy.

"Očekujemo da Hrvatska učini napredak u tim područjima kako bi mogla napredovati", rekla je Nagy dodajući da Komisija smatra da Hrvatska može napraviti značajan napredak u pristupnim pregovorima ove godine, ako nova vlada bude u stanju ispuniti različita mjerila u različitim
poglavljima.

"Nadamo se da će značajan broj poglavlja moći biti otvoren tijekom slovenskog predsjedništva", rekla je Nagy.

O mjerilima za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, Hrvatska je formalno obaviještena potkraj prošle godine pismom od portugalskog predsjedništva.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izjavio je da ta mjerila nisu novost i da slijede uobičajenu metodologiju pregovora u ostalim poglavljima.

"Naime, Republika Hrvatska je mjerila za otvaranje dobila u ukupno 11 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Tri mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava sadržajno su u skladu s neformalnim najavama koje je Hrvatska dobila još u lipnju, te se na toj crti već od jeseni provode pripreme za njihovo ispunjavanje", rekao je on.

"Zadovoljni smo da smo službeno zaprimili ova mjerila jer je na taj način zaokružen postupak određivanja mjerila za otvaranje, slijedom preporuka Europske komisije", rekao je Drobnjak.

Drobnjak ističe da ovo poglavlje "predstavlja političku jezgru
procesa pristupanja, te u tom kontekstu pozdravljamo mjerila kao pravu prigodu da njihovim brzim i temeljitim ispunjavanjem potvrdimo našu vjerodostojnost u tom važnom poglavlju i procesu uopće."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene