Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska kao nova članica Europske unije može bitno pridonijeti Uniji pogotovo u područjima mira, demokracije, napretka i ljudskih prava, kazao je u ponedjeljak u Firenzi na konferenciji o Stanju Unije hrvatski predsjednik Ivo Josipović.


Josipović je govorio na konferenciji koja se održava povodom Dana Europe, a u okviru širih proslava koje već više dana traju u Firenzi. Hrvatski predsjednik bio je jedan od govornika na panelu kojeg je vodio predsjednik Europskog sveučilišnog instituta Joseph Borrell, a na kojem su sudjelovali i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu i mlade Androulla Vassiliou te brojni ugledni europski dužnosnici.

Hrvatska će, rekao je Josipović, uskoro završiti pregovore s EU-om, a pitanje je što ona kao nova članica može donijeti Europi, u duhu Schumanove deklaracije koja je predstavljena 9. svibnja 1950. postavila politički okvir za Europsku uniju i taj dan se obilježava kao Dan Europe.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Završetak pregovora u lipnju je vrlo ambiciozan cilj' Slika nije dostupna Rehn: 'Ne želim crtati vraga na zid'

Bitan doprinos miru u Europi

Prema mišljenju hrvatskog predsjednika, Hrvatska može dati bitan doprinos miru u Europi, te poslati poruku važnu za stabilnost regije i čitave Europe. Josipović je podsjetio da unutar i izvan Europske unije još uvijek postoje velike razlike te dodao da Hrvatska može tu razliku učiniti manjom.

'Hrvatska će širiti prostor ljudskih prava i demokracije i upotpuniti kartu Europe na kojoj nedostaje jugoistok', rekao je Josipović te istaknuo da će ulazak Hrvatske u EU biti značajan i za ostale zemlje regije, te im dati novi poticaj. 'Važna je i izgradnja novog europskog identiteta što ne znači gubitak nacionalnog identiteta', kazao je Josipović.

Pusić: Nije gotovo dok nije gotovo

Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om Vesna Pusić danas je, govoreći o mogućem završetku pregovora 23. lipnja, rekla kako 'misli da smo povećali vlastite izglede da realiziramo vrlo važan hrvatski interes da se pristupni pregovori s EU-om završe u lipnju, ali da još nismo gotovi'.

'Prema tome, nije gotovo dok nije gotovo', ocijenila je Pusić u izjavi novinarima uoči sudjelovanja na tribini 'Budućnost Hrvatske u EU - Što nas čeka?'. 'Ni sada nije trenutak za zaključak da je sve gotovo i da ne treba više ništa, kao što ni prije mjesec i pol dana nije bio trenutak da se baci koplje u trnje, a bilo je takvo ozračje', rekla je i dodala da je tada bilo jasno da se 'možemo i trebamo angažirati'.

'Tako ni danas ne možemo reći: to je gotovo i biti preeuforični. Trebamo držati 'oko na lopti'. Naš cilj je 21. lipnja, kad je zadnja međuvladina konferencija, a onda to potvrđuje i Europsko vijeće (23. lipnja). Ali, nije gotovo dok nije gotovo', kazala je Pusić.

U proračunu EU-a za Hrvatsku predviđeno je oko dvije milijarde eura, odnosno dobit će 1,3 milijarde s obzirom na to da treba uplatiti 640 milijuna eura članarine, a kad postane punopravnom članicom, raspolagat će s dvije do tri milijarde eura. To je puno više nego sada ima u državnom proračunu za razvojne projekte, kazala je Pusić. Stoga je važnim ocijenila izradu kvalitetnih projekata koji će biti sufinancirani sredstvima iz fondova EU-a, za što su potrebni stručni i osposobljeni ljudi. Kontrola trošenja novca za provedbu projekata vrlo je dosljedna, dodala je. (Hina)