Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović poručio

'Hrvatska bez Talijana ne bi bila Hrvatska koju poznajemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipović i Giorgio Napolitano sastali su se u pulskoj Zajednici Talijana s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice predvođenim čelnicima Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta.

Josipović je tom prigodom istaknuo kako su upravo u Istri ljudi našli načina da tešku povijest koju su prošli i Hrvati i Talijani pretvore u jedan kvalitetan suživot, u kojem je svatko svoj i u kojemu svatko ima svoja prava. 'Multikulturalnost, antifašizam, poštivanje manjinskih i ljudskih prava su temeljne odrednice hrvatske države. Po tom pitanju u Hrvatskoj je u posljednjih dvadeset godina učinjen veliki napredak', kazao je Josipović dodavši kako se može još više.

Josipović je zahvalio Italiji na potpori koju je dala Hrvatskoj u borbi za opstanak, nastanak ali i na putu u europsku budućnost. 'Činjenica da ćemo zajedno od sutra biti pripadnici iste europske zajednice, čini jednu novu prekretnicu u našim odnosima, a ova nova perspektiva je još jedna bolja perpektiva', poručio je Josipović. Dodao je kako je doprinos Talijana u kulturi, politici, znanosti, obrazovanju i sportu koju su dali hrvatskom društvu ogroman te kako 'Hrvatska bez Talijana ne bi bila Hrvatska koju poznajemo'.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano ustvrdio je kako je pred Hrvatskom i Italijom jedna nova perspektiva, nakon što su prevladani nesporazumi iz prošlosti. Odgovornost, rekao je, bila je na obje strane, nije bila jednostrana, a Italija, kako je rekao 'nije zaboravila niti odgovornost fašizma u ratu agresije koji se vodio protiv naroda u Jugoslaviji'.

'Rane iz naše prošlosti mogu biti duboke, bilo ih je teško liječiti s time da je odgovornost bila na obje strane. Trebalo je vremena, no našli smo rješenje i način da ih prebrodimo', rekao je Napolitano ocijenivši iznimno značajnim prošlogodišnji susret triju predsjednika, talijanskog, hrvatskog i slovenskog u Trstu gdje je, kako je rekao, 'pronađen pravi ključ prevladavanja svih nesporazuma'.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

'Europska vrijednost koju treba njegovati'

Po njegovim riječima prijateljski odnosi između Italije i Hrvatske vidljivi su na svakome koraku. 'Zajedno smo u Europskoj uniji što nam omogućuje da prevladamo sve dosadašnje nesporazume', zaključio je Napolitano istaknuvši vrijednost suživota hrvatske i talijanske kulture ali i važnost manjina koja je postala 'europska vrijednost koju treba njegovati'.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul zahvalio se talijanskoj i hrvatskoj vladi na zajedničkim naporima i ulaganjima u Istri i u projekte za što bolje uvjete suživota talijanske nacionalne manjine u kulutri, obrazovanju i sportu.

Napolitano će večeras s Josipovićem u pulskoj Areni nazočiti koncertu Hrvatska i Italija zajedno u Europi. Koncert u čast dvojice predsjednika, a povodom 20. obljetnice državnosti Republike Hrvatske i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, organiziraju Talijanska unija, Istarska županija i Grad Pula. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene