Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisnost Hrvata

ISPOVIJEST BIVŠEG KOCKARA 'Pljačkao sam kasina, ali ni lipe nisam odnio kući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanja pokazuju kako Hrvati sve više postaju ovisni o kocki. Tim s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, predstavio je rezultate istraživanja o novim ovisnostima. Osim o kocki, hrvatski studenti i tinejdžeri ovisni su i o klađenju te internetu.

U Hrvatskoj je o kocki danas ovisno više od 50.000 ljudi. Među ovisnicima sve više je mladih.

Pročitajte i ovo Cigarete Važna je prevencija Problem s ovisnostima sve je veći: "Na cesti je sve prepuno stimulansa i droge iz kućne radinosti" Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar GOST DNEVNIKA NOVE TV Što je okidač za ovakve sumanute činove? Psihijatar nakon ubojstva u Splitu: "Postajemo nezreliji kao društvo"

80 posto srednjoškolaca barem se je jednom u životu kockalo - među studentskom populacijom najviše kockaju studenti iz Zagreba i Rijeke. Posljednje istraživanja kažu kako se najviše vole kladiti muškarci, no sve više o kocki postaju žene.

Tim profesora s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, na panel raspravi o novim ovisnostima predstavio je najčešće uzroke zašto se mladi odlučuju za kockanje. 'Imaju jednu iluziju da postoji mogućnost kontroliranja ishoda određenim vještinama i znanjem mogu utjecati na ishod igre', kaže doc.dr.sc. Neven Ricijaš s ERF-a.

Osim kockanja sve više Hrvata ovisno je o internetu, drogi i klađenju. Gdje grube procjene govore kako je više od 13.000 mladih ovisno o internetu, a oko 60.000 tisuća svakodnevno ima potrebu otići u kladionicu.

'Najzastupljenije je klađenje nakon toga su neke lutrijske igre i nakon toga automati. Pri čemu su aktivnosti klađenja i igre na automatima najzastupljenije po učestalosti to su igre koje su najfrekventnije među mladima', dodaje dr. Ricijaš.

'Zadnje dvije godine kockarskog staža pa ja nisam niti jedan dan propustio da nisam ušao unutra', kaže bivši ovisnik Jure Grlić. Iako je imao sretan brak, dvoje djece i uhodan posao, ljubav prema kocki bila je jača. 'Do te mjere sam ogrezao u kocku da sam napravio dvije pljačke kasina - nisam u kuću lipe unio tih novaca sve je završilo natrag kod njih', priča nam Jure.

Iako se većina nada velikom dobitku novca, stručnjaci upozoravaju da u ovim slučajevima jedino su na dobitku kladionice, kasina i država. Stoga oslanjanje na sreću možda vam i nije najbolje rješenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene