Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVP: Hrvati u Siriji dobro

Počasni konzul: U Siriji ostali samo oni koji su neophodni za posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati tijek događaja u Siriji, a prema dosadašnjim informacijama svi hrvatski državljani u toj zemlji su dobro i nitko nije zatražio konzularnu pomoć.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu nerezidentno pokriva i Siriju, a Hrvatska u toj zemlji ima i počasnog konzula. MVPEI je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom u Kairu te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Siriji.

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske također su održali sastanak s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje u Siriji imaju svoje radnike, a tom prigodom predstavnici tvrtki upozoreni su na moguću eskalaciju sukoba i daljnje pogoršavanje stanja u toj zemlji. MVPEI napominje kako odluku o eventualnoj evakuaciji iz Sirije donose same tvrtke.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Tek nekoliko desetaka ljudi zbog obiteljskih ili drugih razloga trajno žive u Siriji. Zasad su svi dobro i nisu tražili konzularnu pomoć. 'Hrvatske firme od početka ovih poteškoća imaju svoj plan evakuacije i oni su poslali sve ljude koji su ovdje bili sa obiteljima i djecom nazad u domovinu, u Hrvatsku. Ostavili su samo one ljude koji su neophodni za obavljati poslove sada u Siriji', rekao je za Dnevnik Nove TV Nissan Khouchaba, počasni konzul RH u Siriji.

>> Sirija: U gušenju prosvjeda uhićeno 500 osoba

Prema dosadašnjim informacijama sve lokacije hrvatskih tvrtki na kojima rade hrvatski državljani su sigurne i dosad nije zatražena konzularna pomoć u pogledu povratka u Hrvatsku, prema MVPEI-u.Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će pratiti razvoj situacije u Siriji, te će, ukoliko dođe do daljnjeg pogoršavanja sigurnosne situacije u suradnji s hrvatskim tvrtkama i počasnim konzulom u Siriji, te veleposlanstvom u Kairu poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu hrvatskih državljana koji se nalaze u toj bliskoistočnoj državi.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u Siriji trenutno boravi oko tristotinjak hrvatskih državljana, od čega se najveći broj odnosi na radnike koji su na privremenom boravku (oko 250), a ostatak su hrvatski državljani koji uslijed obiteljskih ili drugih prilika trajno borave u Siriji. Prosvjedi protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada traju od 18. ožujka a u neredima u brojnim sirijskim gradovima poginuo je veliki broj osoba.

Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija Siriji kako bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine nasilje nad prodemokratskim prosvjednicima, objavio je u utorak američki dužnosnik, a talijanska je vlada u utorak svojim državljanima savjetovala da ne putuju u Siriju. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija na svojim internetskim stranicama upozorava hrvatske državljane da 'postoji veliki rizik putovanja zbog demonstracija i prosvjeda diljem zemlje'. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene