Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj raste broj blokiranih građana koji nemaju novca za podmirivanje svojih računa - od rata kredita do režija.


Ministarstvo financija radi na pravilima koja bi omogućila oprost dugova građanima. Ali kada se pomnije analiziraju blokirani građani, dolazi se do šokantnih podataka.

Vezani članci Što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta? Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta Europski sud u Strasbourgu (Foto: AFP) Spor oko Ljubljanske banke između Hrvatske i Slovenije finalno će riješiti Europski sud u Strasbourgu

Više od 300 000 blokiranih građana i dug od 23 milijarde kuna. Međutim, te brojke otkrivaju nešto još gore.

U ovome trenutku najveći dug, onaj od 11. 8 milijardi kuna ima 2 447 građana, tj. 2 447 građana ima blokirani račun u iznosu većem od milijun kuna u ovoj zemlji i to predstavlja najveći problem. Uglavnom je u pitanju nekretninski biznis.

Lista srama Ministarstva financija opet bilježi rezultate, broj dužnika umanjen

Osim toga, 30.266 građana ima blokirane račune. Svi oni imaju dug u iznosu od 100.000 do milijun kuna, a kada se svi njihovi dugovi zbroje ukupno iznose čak 7.136 milijardi kuna.

Ukupan dug od 4.204 milijarde kuna ima 23.122 građana, a svaki od njih duguje neki iznos od deset do sto tisuća kuna.

Najmanji iznos duga, onaj od 2 tisuće do 10 tisuća kuna ima 145.919 građana, a oni zajedno duguju 539 milijuna kuna.

Najveći problem za državu predstavljaju upravo ove zadnje brojke, jer se u tim grupama nalazi najveći broj građana. Naime, gotovo pola građana ima dug u iznosu od 2 tisuće do 10 tisuća kuna, dok njih 2.447 ima dug od 11. 8 milijardi kuna.

Upravo zbog toga što smo u građevinarstvo ulagali prije krize dogodio se taj krah. U samo osam godina dogodio se 'krah' od 7 milijardi kuna. Svi dužnici iznad 100 000 kuna napravili su dug, uvećali su ga za 5.7 milijardi kuna, većinom su to kamate, što predstavlja najveći problem za državu i banke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook