Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva nam je financijska stabilnost?

Svaki Hrvat koji štedi u prosjeku ima ušteđeno 56.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati sve više štede - a sve se manje odlučuju na podizanje velikih, namjenskih kredita. A prema izvješću HNB-a o financijskoj stabilnosti u zemlji - 20 posto građana u rukama ima čak 94 posto ukupnih depozita.

Hrvati su za kredite dužni više od 134 milijarde kuna. No krediti se sve manje uzimaju, a pogotovo stambeni i namjenski. Umjesto njih, sve češći su gotovinski. 'Oni su manjih iznosa i kratkoročniji pa se usudite zadužiti za nabavku pokućstva, ali baš da se zadužite za 20 godina po prilično rizičnim uvjetima, to se sada u Hrvatskoj ne događa', kaže profesor Luka Brkić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Slika nije dostupna DA, MOGUĆE JE Šest načina da uštedite novac bez (prevelikog) truda

Ali koliko su Hrvati dužni za kredite - podjednako imaju i ušteđeno. Jer iznos oročene štednje veći je od 138 milijardi kuna. U rukama je 742.728 građana. Odnosno svatko od njih u prosjeku ima 56.756 ušteđenih kuna.

Milijune kuna ima tek manji broj onih koji štede. U najnovijem izvješću HNB-a o financijskoj stabilnosti u zemlji stoji kako 94 posto svih depozita čuva petina građana. 'milijune kuna ima tek manji broj onih koji štede. U najnovijem izvješću HNB-a o financijskoj stabilnosti u zemlji stoji kako 94 posto svih depozita čuva petina građana', objašnjava profesor Brkić.

No sindikalist Sever upozorava kako su rijetki građani koji štede jer imaju višak novca. 'Radi se o društvenoj krizi straha od potrošnje straha od sutrašnjice , jer veliki dio građana ne štedi jer previše ima pa su dio toga odvojili u štednji nego jednostavno čuva za sutra', kaže Sever.

Jer mnogi od njih - strahuju od financijske budućnosti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene