Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štednja postala luksuz

Hrvati sve više otkazuju osiguranja prije isteka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je kad se svaka kuna okreće dvaput. Mnogi građani počeli su otkazivati uplatu životnih osiguranja. Osiguranja, očito, postaju luksuz.

Ukupna premija svih osiguranja pala je za više od 60 milijuna kuna. Premija od životnih osiguranja za više od četrdeset, a neživotnih više od 18 milijuna kuna. Trendovi su isti i u europskim zemljama. Sve manje je osiguranih automobila, zabrinjava i to što raste broj zahtjeva za prijevremenim raskidanjem životnih osiguranja koja su proteklih godina većinom bila vezana za kredite građana. 'Osiguranici razmišljajući o preživljavanju traže otkup životnih osiguranja, prekid ugovora prije vremena svjesni da na taj način ugrožavaju i dobivaju i manje nego što su uložili jer očigledno drugog izbora niti nemaju', rekao je Marijan Ćurković iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Pročitajte i ovo Ljubav koja nadilazi vrijeme Pokrovitelj Generali Ljubav koja nadilazi vrijeme: Kako uz pomoć financijskog plana zaštititi najmilije i usaditi dobre navike Joe Biden Brza akcija Agenti Bidenove tajne službe pucali na tri osobe! S njima bila predsjednikova unuka: "Vjerujemo da nitko nije pogođen"

Kriza je očito utjecala na posezanje za svim oblicima štednje. Helena Kužić uspijeva i bez raskidanja osiguranja, a ima ih nekoliko i kaže, nada se da će joj dobro doći za starije dane. Iako se mjesečne rate sve teže plaćaju, ova profesorica matematike i fizike koja radi i kao turistički vodič zna kako izaći s njima na kraj. 'Štedim na drugim stvarima, pazim. Ove godine neću kupiti dvoje cipele na primjer sad za ljeto jer nije potrebno, dosta su jedne. Moj djed je znao govoriti, bio je mudar čovjek: Treba se štedjeti na vrhu lonca, a ne na dnu', kaže Kužić.

Stagnacija u osiguravateljskom sektoru mogla bi potrajati, ovisno o gospodarskoj situaciji u zemlji. 'Ako nema ništa novoga u proizvodnji, ako se smanjuje promet roba i usluga, ako pada broj registriranih i prodanih vozila onda je sasvim normalno očekivati da će osiguranje zabilježiti manje premije', rekao je Ćurković. Svi se nadaju što bržem oporavku tržišta, u protivnom ni onima koji imaju osiguranja ona neće mnogo pomoći.

Razmišljate li o otkazivanju police osiguranja?

  • Da
  • Ne
  • Nikako, to bi samo pogoršalo situaciju
  • Razmišljam, ali dvojim je li to pametan potez

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene