Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najpoznatijih kraljevskih parova, stigao je u službeni posjet Hrvatskoj! Švedski kralj Karl XVI. Gustaf i kraljica Silvia došli su na poziv predsjednika Josipovića. U Hrvatskoj je i Hans Vestberg, predsjednik Uprave Ericssona.


Nije mala stvar kad u posjet Hrvatskoj dolazi kraljevski par jedne od najrazvijenijih zemalja na svijetu, osim što se uz to uvijek veže i puno glamura, ono što je nama najvažnije jest kako ostvariti još bolju gospodarsku suradnju sa Švedskom.

Vezani članci Prosvjed i štrajk u pravosuđu - 3 Pravosudna policija i službenici na sudovima i državnim odvjetništvima najavili štrajk Ilustracija - 3 Država potrošila novac za njihove stipendije: "Djeca su se tome nadala, zato su i upisivala ta zanimanja"

Nije nepoznato da Šveđani Hrvatskoj nude svoje vojne zrakoplove, a i jedna priča koja je godinama trajala konačno se privodi svom kraju, a to je izgradnja trgovačkog centra Ikea. Sutra će se održati i gospodarski forum na temu Hrvatske kao novog tržišta Europske unije, a na tom će forumu sudjelovati predstavnici najjačih kompanija.

Švedski Ericsson radi u 180 zemlja svijeta. 49 posto dionica Hrvatske tvrtke Nikola Tesla su kupili još prije 18 godina. Danas 1.600 najboljih domaćih stručnjaka ovu tvrtku čine jednim od najvažnijih inovacijskih izvoznika u regiji.

'Hrvati su vrlo predani, ali i vrlo obrazovani radnici i oni jako doprinose uspjehu Ericssona u cijelom. Pogotovo doprinose u istraživanju i razvoju novih tehnologija i projektiranju', kazao je Hans Vestberg, predsjednik uprave Ericssona.

>> 'Odnosi RH i Švedske izvrsni, treba ih dići na još višu razinu'

Hans Vestberg iz Stokholma vodi jednu od najvećih globalnih tvrtki sa više od 110.000 zaposlenika i vrtoglavim prihodima iznad 2 milijarde dolara. Zato nas je zanimalo što takav iskusni poduzetnik misli o investicijskoj klimi u Hrvatskoj. 'Nama je prirodno da budemo ovdje. Mi smo tu kada investicijska klima ide gore ili dolje. Mi smo dugoročni igrači. Mi smo davno došli u ovu regiju i nama je najbitnije da idemo na duge staze', dodao je.

U Hrvatskom pristupanju Europskoj Uniji Vestberg vidi šansu za razvoj. 'Kao dio Unije postat ćete dio jedinstvenog velikog tržišta, ali sad naša industrija zapravo ne poznaje granice jer tehnologija i mobilnost idu preko svih zemalja svijeta', kazao je Vestberg.

U Tesli se hvale da ovdje proizvode znanje koje je najbitnije za razvoj gospodarstva. Njihov šef kaže da neke stvari ovdje rade na švedski način, ali podsjeća da su za uspjeh najbitniji izuzetno obrazovani hrvatski radnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju