Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nacionalni indeks sreće

Hrvati su sretniji od Hrvatica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, posljednji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće pokazuju da su Hrvati sretniji od Hrvatica.

Zašto su Hrvatice manje sretne?

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana

Prema podacima istraživanja Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Hendala i Allianza, uzroci za manje zadovoljstvo žena pretežno su ekonomske prirode. Naime,  Hrvatice su u prosjeku manje plaćene od svojih muških kolega, a ne smije se zaobići ni podatak kako žene u Hrvatskoj teže pronalaze posao kad ostanu bez njega.

Žene su nezadovoljne zbog toga što imaju manje novca za osnovne životne potrebe te 'sitne luksuze'. I svoje zdravstveno stanje procjenjuju lošijim od muškaraca - imaju više kroničnih bolesti, poremećaja apetita te lošije spavaju.

Zanimljivo je da, iako žene svoje zdravlje procjenjuju lošijim, nema razlike u izostancima s posla između muškaraca i žena.

Moguće je da njihova općenita niža razina sreće loše djeluje na zdravlje jer je pokazana pozitivna korelacija između pozitivnih emocija i fizičkog zdravlja.

No, moguća su i druga obrazloženja.

1. žene priznaju svoje zdravstvene probleme, dok muškarci na bolest gledaju kao na slabost koju ne žele priznati

2. žene više vode računa o svome zdravlju, ne zanemaruju simptome bolesti i češće se javljaju liječniku; žene se odgovornije ponašaju prema vlastitom zdravlju

3. muškarci više puše, piju alkohol i češće jedu brzu hranu. No, s druge strane, muškarci se više bave fizičkim aktivnostima, što može biti posljedica njihove veće količine slobodnog vremena jer u Hrvatskoj još uvijek većinu kućanskih poslova obavljaju žene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene