Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolja knjižnica u Hrvatskoj

Hrvati po posjećenosti knjižnica daleko ispod svjetskog prosjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se studenti s knjigom druže svakodnevno, većini Hrvata ona je, čini se, potpuno mrska. Statistike pokazuju da smo po posjećenosti knjižnica daleko ispod svjetskog prosjeka.

No, ima i svijetlih primjera. Zadarska knjižnica je odskočila iznad ostalih i po posjetima i po ponudi. Struka ju je nagradila prvim mjestom u konkurenciji. Razlog tome možemo pronaći u kvalitetnom izboru knjiga, mnogim radionicama za najmlađe te ugodnom pristupu i atmosferi.

Pročitajte i ovo Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine" Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile"

'Dosta su prijatni knjižničari i dobar je izbor knjiga i još, ovaj, ne znam, volim tu nekad doći s prijateljima', rekla je Lara, korisnica Gradske knjižnice Zadar.

'Sigurno najbolja po svemu! Po svemu, i po ponudi i po ljubaznosti osoblja', rekao je Valter, korisnik Gradske knjižnice Zadar.

Uz besplatnu članarinu za nezaposlene, ovdje se organizira nekoliko stotina događanja tijekom godine. 'Mi smo možda jedna od rijetkih knjižnica, mislim čak i u Europi se može reći koja sa pedagogijom doživljaja pokušava korisnike privući', rekao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.

>> Popis besplatnih stvari: Doznajte na čemu uštedjeti!

Prošle godine u hrvatskim knjižnicama posudili smo 10 milijuna 100 tisuća knjiga, što je za 200 tisuća manje nego godinu ranije. Barem jednu knjigu mjesečno u Njemačkoj pročita 73% stanovništva, Italiji 71%, a u Sjedinjenim državama 68%. Hrvatska je ispod svjetskog prosjeka sa samo 40%.

A dok neki knjigu ne žele, ima i onih koji je jedva čekaju! U malim mjestima zadarskog zaleđa bibliobus je jedini način kako doći do štiva.

'Tjedan dana sam već sva uzbuđena! Mislim, bibliobus, mene pitaju kad dolazi bibliobus jer znaju da ja sigurno znam, rekla je Jelica iz Rovanjske. 'Prije nisam mogla doći do knjige. Sad je odlično! To je nešto što su mogli napraviti najbolju stvar', rekla je Ajša iz Selina.

Upravo to bi trebala biti funkcija svake knjižnice obrazovati i zabaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene